Fotbalový exšéf Pelta míří k soudu v kauze sportovních dotací

Dvě známé postavy české fotbalové scény; Miroslav Pelta (vlevo) a Jaroslav Starka

Dvě známé postavy české fotbalové scény; Miroslav Pelta (vlevo) a Jaroslav Starka Zdroj: Mária Rušínová (Blesk)

Miroslav Pelta v posledních letech nemá na ružích ustláno.
Šéf České unie sportu Miroslav Jansta
Legendární český fotbalista Pavel Nedvěd (vlevo) a Miroslav Jansta, předseda České unie sportu
4
Fotogalerie

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu v kauze rozdělování sportovních dotací. Informaci České televizi potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Obžaloba podle ní míří na pět lidí a dvě právnické osoby. Z dřívějších zpráv plyne, že mezi obžalovanými je bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, šéf České unie sportu Miroslav Jansta i obě zmíněné organizace.

Státní zástupci zatím nechtějí krok komentovat. „Budeme se moci vyjádřit až poté, kdy budou o našem rozhodnutí informovány subjekty řízení,“ uvedla šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Soud podle Puci obdržel obžalobu v pátek.

FAČR už informaci o podání obžaloby od státních zástupců dostal, a to dnes odpoledne. „Není to nijak překvapivá zpráva, tento krok byl poměrně předvídatelný. Další postup je tak nyní na nezávislém soudu, kde se, věříme, prokáže nevina asociace,“ uvedl její mluvčí Michal Jurman.

Kromě Pelty s Janstou se stíhání týká bývalé náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové, někdejšího ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízy a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče.

Obvinění podle kriminalistů nezákonně ovlivňovali rozdělování ministerských peněz určených na činnost sportovních organizací, čímž se dopustili zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku. Všichni stíhaní vinu odmítají. Proti obvinění si podali stížnosti, které však nejvyšší státní zastupitelství zamítlo jako nedůvodné.

Pelta i Kratochvílová, kteří se podle vyšetřovatelů domlouvali na směřování dotací nezávisle na jednání příslušné expertní komise, skončili po svém zatčení v květnu 2017 ve vazbě. Peltu soud propustil po měsíci, a to poté, co rezignoval na funkci šéfa FAČR. Kriminalisté se domnívají, že si šéf českého fotbalu zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Kratochvílová strávila ve vazbě téměř čtvrt roku. V týdnu, kdy byla propuštěna, přibyli na seznam obviněných Jansta, Boháč a ČUS.

Kvůli kauze rezignovala tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).