Zaorálek: Sobotka může jet do Japonska podpořit české firmy. Hlavně nanotechnologie

Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére (24.11.2016)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére (24.11.2016) Zdroj: Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Lubomír Zaorálek stál za Bohuslavem Sobotkou během stranického pokusu o puč. Stojí za ním i nadále
2
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by mohl v první polovině roku zamířit na návštěvu Japonska. Po nedělním setkání se svým japonským protějškem Fumiem Kišidou v Praze to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Přál by si, aby země kromě politiky a ekonomiky rozvinuly i vzájemnou spolupráci ve vědě a výzkumu, výměně technologií a v obranném průmyslu. Kišida řekl, že japonské firmy stojí o investice v Česku, zejména ve výrobním průmyslu a jaderné energii a infrastruktuře.

Zaorálek uvedl, že Kišidova návštěva by mohla být určitou přípravou cesty premiéra Sobotky do Japonska. Mohla by podle něj také podpořit pronikání českých firem na japonský trh. "Jde hlavně o potravinářský průmysl a oblast nanotechnologií, kde máme zázemí a jsme schopni se prosazovat," řekl novinářům Zaorálek.

Japonský ministr zdůraznil, že jeho země je po Německu druhým největším investorem v ČR. "Další zájem o investice je velký. Oblasti, ve kterých mohou mít japonské firmy zájem, jsou různé, například oblast výrobního průmyslu a jaderné energie a infrastruktury," uvedl Kišida. Americko-japonská Westinghouse Electric Company je jedním ze šesti zájemců o stavbu nového jaderného bloku v Česku.

Poslední setkání ministrů zahraničních věcí Česka a Japonska se odehrálo v roce 2001, kdy Prahu navštívila Makiko Tanaková. Zaorálek další návštěvu ocenil. "Vnímáme Japonsko jako stabilního a kvalitního partnera," uvedl.

Vyzvdihl i důležitost kulturní spolupráce. V Japonsku byl letošek vyhlášen Rokem české kultury a v Tokiu bude od 8. března do 5. června k vidění Slovanská epopej Alfonse Muchy. Kišida si v neděli prohlédl dílo v Praze.

Kromě pracovní večeře se Zaorálkem měl Kišida dnes na programu také schůzky organizátory akcí, které letos připomenou 60 let od obnovení diplomatických vztahů ČR a Japonska. Japonské společnosti jsou na žebříčku zahraničních investorů v Česku na druhém místě za Němci. Po tiskové konferenci se oba ministři k jednání vrátili, aby se bavili o zahraniční politice, řekl Zaorálek.