Štáb Jiřího Drahoše slaví, akademikovi chce dopomoci na Hrad i Feri

Volební štáb Jiřího Drahoše. Olga Sommerová, Helena Illnerová a Soňa Červená sledují výsledky.

Volební štáb Jiřího Drahoše. Olga Sommerová, Helena Illnerová a Soňa Červená sledují výsledky. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
Volební štáb Jiřího Drahoše.
19
Fotogalerie

Atmosféra ve volebním štábu prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše byla od začátku pozitivní. Když akademik odpoledne dorazil, ozval se hlasitý aplaus a propuklo otevřené veselí. Drahoš skončil po prvním kole prezidentských voleb na druhém místě, za prezidentem Milošem Zemanem zaostal o jedenáct procentních bodů. 

„Postoupili jsme ze skupiny do finále,” oznámil novinářům a nadšeným podporovatelům Jiří Drahoš, když už bylo jasné, že postupuje do druhého kola. Hned se pak objevil i první výpad proti soupeři Miloši Zemanovi.

„Jdeme do finále a já si kladu otázku, s kým vlastně budu soupeřit. Jestli s Milošem Zemanem nebo s jeho spolupracovníky,“ řekl akademik, který má prý pocit, že spíše soupeří s prezidentovým kancléřem Vratislavem Mynářem, jeho mluvčím Jiřím Ovčáčkem a šéfem hradních poradců Martinem Nejedlým.

Zeman sám na tiskové konferenci připomněl, že před pěti lety získal v prvním kole zhruba 24 procent hlasů, nyní získal zhruba 39 procent. „Blahopřeji Jiřímu Drahošovi k hezkému druhému místu,“ řekl prezident, který hodlá porušit svá dřívější slova a plánuje jít s akademikem do veřejných debat.


Volby sledujeme v on-line přenosu >>>


Drahoš se duelu nebojí. “Miloš Zeman je velmi dobrý debatér a rétor, ale já se ho nijak neobávám. On už z mého pohledu trochu recykluje. Používá bonmoty, které už používal, fráze, které už používal. S debatou s ním nemám problém,” říká kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Obvyklou výčitku, že je příliš nevýrazným kandidátem, přisuzuje nálepkování jeho oponentů a tomu, že vždy dříve myslí, než mluví, což se podle něj o mnoho politicích, které zná, říct nedá. Ostatní kandidáti včetně Mirka Topolánka, Marka Hilšera, Michala Horáčka a Pavla Fischera již vyjádřili podporu Drahošovi. 

„Věřím, že voliči dalších čtyř demokratických kandidátů půjdou k volbám a zvolí si Jiřího Drahoše. Potřebujeme konečně slušného prezidenta,“ přeje si Drahošova podporovatelka a režisérka Olga Sommerová. „Ta myšlenka má sílu, když ji člověk vysloví, tak to určitě pomůže,“ dodává. Stejně jako mnoho dalších známých tváří sledovala výsledky voleb ve volebním štábu v holešovické La Fabrice v Praze.

„Pro mě je profesor Drahoš typ příštího prezidenta. Je vzdělaný, pohledný, má mnoho životních zkušeností. Dokážu si ho představit na této pozici nejlépe ze všech kandidátů,“ říká příznivce Jiřího Drahoše hudebník Petr Janda.

Důležitá je podle Jandy i zahraniční orientace naší země. Pokud prý vyhraje Jiří Drahoš, tak má jasno v tom, že Česká republika nebude v Evropě žádným „otloukánkem“. „Nelíbí se mi ten náš směr na Východ. Já jsem hrál rokenrol, takže já koukal celý život na Západ. Na Východě se hrály častušky a to mě nebavilo,“ říká s úsměvem Janda. Ve štábu se nacházelo mnoho dalších osobností či budoucích poradců, které si Jiří Drahoš plánuje v případě výhry vzít na Hrad.


Co může Drahošovi prohrát volby >>>


Postupně se ale ozývají i podporovatelé z řad politiků. Zatímco podporu Miloši Zemanovi již vyslovili představitelé komunistů, neúspěšný prezidentský kandidát Petr Hannig nebo exprezident Václav Klaus, Jiří Drahoš se může těšit třeba z oficiální podpory lidovců.

"Pokud se lidé dobré vůle spojí, pak ve druhém kole je velká šance, že by na Hradě opět mohl být prezident, co má sílu a energii, nelže, nemluví jako hulvát, ctí ústavu a nelže o Ferdinandu Peroutkovi, dokáže společnost spojovat a politiku kultivovat. Věřím v úspěch profesora Drahoše," uvedl například bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Drahoše doporučuje volit také předseda Starostů Petr Gazdík či šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Vše o druhém kole prezidentských voleb čtěte zde >>>

Přímo v Drahošově štábu se pohybuje i mladý poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Sám se pokusím věnovat co nejvíc času tomu, abych Jiřímu Drahošovi pomohl ve všem, co se mladých lidí týká. Myslím si, že pro mladé lidi by měly být prezidentské volby prioritou, a doufám, že k těm volbám přijdou a neupřednostní něco jiného,“ říká poslanec.  

Feri: Podpoře Drahoše budu věnovat maximum času 

Podpoří TOP 09 Jiřího Drahoše?

TOP 09 je velmi ráda, jako strana, za výsledek voleb. Ostatně vyjádření Jiřího Pospíšila je v tom tónu, že je skvělé, že postoupil demokratický kandidát a že druhé kolo vůbec je, to je zcela zasádní.

My samozřejmě podpoříme Jiřího Drahoše, jak to jen bude v našich silách. Já tomu osobně budu teď věnovat maximum času. Příští týden je sice sněmovna a to bude zase asi docela náročné, ale v tom dalším týdnu se pokusím věnovat co nejvíce času tomu, abych Jiřímu Drahošovi pomohl ve všem, co se mladých lidí týká. Myslím si, že pro mladé lidi by měly být prezidentské volby prioritou a doufám, že k těm volbám přijdou a neupřednostní něco jiného.

Lidovci veřejně podpořili Jiřího Drahoše. Myslíte, že od vás můžeme čekat oficiální stranickou podporu?

Já si nejsem jist, že to bude mít nějakou stranickou nálepku, ale očekávám, že minimálně jednotlivci sami za sebe i vedení strany Jiřího Drahoše určitě podpoří. Myslím si, že to slovo bude mít třeba Karel Schwarzenberg. Ten demokratického kandidáta proti Miloši Zemanovi určitě podpoří.

Jak vidíte šance ve druhém kole?

Dopadne to, a těším se na to. Bude to možná těsné, určitě to bude náročné. Ale Jiří Drahoš má velké množství podporovatelů, aktivní voliče, kteří se nebojí oslovovat své okolí, aby přišli k volbám. A myslím si, že důkazem toho, jak je ta kampaň dobrá, jak je pan Drahoš kvalitní kandidát, je jeho úspěch v Ústeckém kraji, v Moravskoslezském kraji i malých obcích. To je zcela zásadní. Protože tyto volby opravdu vyhrává republika.

Byl pro vás Jiří Drahoš jasnou volbou. Neuvažoval jste i o podpoře jiného z kandidátů? 

Já jsem Jiřího Drahoše podporoval od začátku. Připadal mi jako velmi kvalitní kandidát. Ale zároveň jsem si chtěl být zcela jistý tou volbou. Proto jsem se s ním sešel osobně a z toho setkání jsem odcházel naprosto nadšen, stejně tak z dalších setkání. Takže to pro mě opravdu nebyla volba jen z rozumu, ale volba jak rozumem, tak i srdcem. Což je velká vzácnost, když se v tom vašem kandidátovi setká tohle všechno.

Ale někteří jiní kandidáti byli také velmi dobří a myslím si, že ti voliči, kteří volili například pana Horáčka, pana Fischera, pana Hilšera, tak ti rozhodně neprohloupili. A právě třeba úspěch Marka Hilšera je úplně neskutečný s přihlédnutím k tomu, kolik peněz na to měl. Ale je vidět, že peníze nejsou všechno, že zásadní je odhodlání a charisma.

Peníze podle vás nejsou všechno, ale právě Jiří Drahoš měl přece na kampaň nejvíce peněz.

Samozřejmě, pokud ty volby chcete vyhrát, tak peníze mít musíte. S tím se nedá nic dělat. Ale i tak si myslím, že to co se Marku Hilšerovi a jeho týmu podařilo je opravdu zajímavý úkaz toho, jak se dá dělat politika občansky, jak se dají strhnout davy i s omezeným rozpočtem a s omezeným mediálním prostorem. Bez peněz není možné se stát prezidentem.