Restaurace Gran Fierro: Steak podle těch, kdo ho umí nejlíp
Meateater, Beefbar nebo George Prime Steak, to všechno jsou známé pražské (nejen) steakárny. Všechny se tedy logicky točí kolem nejlepšího hovězího, každá jen jinak
Zatímco v MeatEateru se spolumajitel a šéfk uchař Daniele Govoni zaměřuje na masa, co vyhrávají světové souteže mistrů fl ákoty, v George Prime Steaku jedou USDA Prime, světovou klasiku. A v BeefBaru zase čarují s uruguayským hovězím. No a pak je tu samozřejmě Gran Fierro. To vlastní Argentinec z Buenos Aires, takže má v DNA prostě to nejlepší.
Ohledně chuti hovězího totiž Argentinu nic netrumfne. Barevné a kosmopolitní Gran Fierro sídlilo kousek od pražské Národní třídy, během pandemie ale přesídlilo do nedaleké Myslíkovy ulice, z níž je dnes další městská gastrotepna. A dokonce i masová, protože na druhé straně i konci téhle ulice sídlí i pobočka Meat Vandals, kteří se zaměřují na pastrami.
Měl jsem původní Gran Fierro rád hned od své první návštěvy, protože miluju Argentinu a Buenos Aires zvlášť. A tahle restaurace měla obojí v sobě. Stejné ale platí i pro nové Gran Fierro, které je ovšem o něco větší a taky se lehce posunulo upmarket, jak se říká hezky česky: interiérem, menu i klientelou. Pořád tu ale pod jednou střechou potkáte muže v obleku i v kraťasech a triku.
V Gran Fierro nedělají bife de chorizo, které mají všude v Argentině, a proto jsem si dal vacio. Tenhle kus masa pocházející od pupku je určitě méně známý než rib-eye nebo svíčková, i největší machři přes maso se ale často shodnou, že je nejlepší; má totiž ideální šťavnatost, křehkost i výraznou chuť. V Gran Fierro ho podávají s bramborami, klasickou omáčkou chimichurri a pikantními papričkami padron, jichž by určitě mohlo být víc.
A znovu musím zopakovat: vacio udělané medium-rare nic netrumfne. A zvlášť s láhví mocného a sametového argentinského Malbecu. Jako předkrm jsem měl domácí grilované chorizo s cibulkovorajčatovým saté a křepelčím vejcem a taky grilované krevety s česnekem. Obojí bylo dobré. A stejně tak sklenka rozlévaného bílého Torrontés. Takže až budete příště přemýšlet, kam v Praze na steak (nebo i burger), zkuste určitě nové Gran Fierro!
Článek byl poprvé uveřejněn v září 2021 v tištěném Formen.