Elektřina až na jeden rok. Miliardář Cyril Svozil staví největší bateriové úložiště v Česku

Bateriové úložiště Aers.

Bateriové úložiště Aers. Zdroj: Fenix Group

Bateriové úložiště
Bateriové úložiště
Bateriové úložiště
Bateriové úložiště
Bateriové úložiště
6
Fotogalerie

Průměrná česká domácnost by si s takovým množstvím elektrické energie vystačila až celý jeden rok. Zakladatel a vlastník společnosti Fenix Group Cyril Svozil teď ve spolupráci s dceřinou firmou Aers řízenou jeho synem dokončuje u svého výrobního areálu v Jeseníku největší bateriové úložiště v Česku o kapacitě 2,9 megawatthodiny. Sloužit by mělo od příštího roku. Ještě větší úložiště plánuje v budoucnu postavit společnost SUAS Group, sesterská firma Sokolovské uhelné, u obce Vintířov na Sokolovsku. Mělo by mít kapacitu až 4,77 megawatthodiny.

„Rozšiřujeme stávající bateriové úložiště u našeho jesenického závodu o kapacitě 640 kilowatthodin, nové velkokapacitní zařízení bude fungovat ve dvou čtyřicetistopých kontejnerech. Půjde o největší bateriové úložiště v Česku,“ uvedl Cyril Svozil junior, jednatel společnosti Aers, dceřiné firmy skupiny Fenix.

Podle vlastníka a předsedy správní rady Fenix Group Cyrila Svozila holding letos investuje v Jeseníku kolem osmdesáti milionů korun do nového energetického centra, jehož bude nové bateriové úložiště součástí. Chytré velkokapacitní baterie umí využívat rozdíly cen v průběhu dne a umožňují elektrickou energii výhodně nakoupit, kvalifikovaně spotřebovat a výhodně prodat. Výsledkem jsou pak ceny elektrické energie, které jsou výrazně nižší než běžné fixace nabízené jednotlivými obchodníky. „Vše, co nabídneme našim zákazníkům, tedy v tomto případě i výrobním podnikům, si nejdříve zkoušíme v našem vlastním závodě na pilotních projektech,“ říká majitel Fenix Group Cyril Svozil.

Vedle velkokapacitních bateriových úložišť rozvíjí Fenix Group také menší úložiště pro rodinné domy. Firma začala spolupracovat se Škodou Auto a bude využívat použité autobaterie z jejích elektromobilů, které se mohou i po svém dosloužení v náročném provozu využívat v rámci malých stacionárních úložišť energie. Právě baterie a úložiště energie by se měly stát do několika let hlavním předmětem činnosti celého holdingu, který vyrostl zejména na tepelných řešeních pro domácnosti.

Škoda zahajuje v Mladé Boleslavi výrobu bateriových systémů pro platformu MEB

Video placeholde
• Škoda

Ještě větší kapacitu než Svozilovo úložiště by mělo mít v budoucnu energocentrum společnosti SUAS Group u obce Vintířov na Sokolovsku. V rámci rekultivace starého dolu chystá sesterská společnost Sokolovské uhelné výstavbu fotovoltaického parku a také velkokapacitního úložiště energie o kapacitě 4,77 megawatthodiny. Společně se slovenským Energetickým investičním fondem společnost založila firmu SUAS Bess, která úložiště postaví.

„Úložiště by mělo poskytovat podpůrné služby pro provozovatele přenosové soustavy ČEPS, vyrovnávat odchylky v dodávkách elektrické energie ze Sokolovské uhelné či obchodovat na vnitrodenním trhu s elektřinou,“ upřesňuje předseda představenstva SUAS Group David Najvar.

Ačkoli projekty bateriových úložišť v Česku přibývají, ve srovnání se západní Evropou jich je v tuzemsku stále málo a s nízkou kapacitou. Například největší bateriové úložiště v Evropě, které ve Velké Británii začne příští rok stavět společnost Intergen spoluvlastněná skupinou Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače, má mít kapacitu až 640 megawatthodin. Investiční náklady mají dosáhnout v přepočtu necelých šesti miliard korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!