Fero Fenič poslal do insolvence pořadatele Febiofestu. Firma MFF Praha mu dluží miliony

Režisér Fero Fenič

Režisér Fero Fenič Zdroj: CTK

Nad proslulým filmovým festivalem Febiofest se počátkem prosince začal vznášet další otazník. Jeho zakladatel, režisér Fero Fenič, podal insolvenční návrh na firmu Mezinárodní filmový festival Praha, která Febiofest provozovala. Městský soud v Praze zahájení řízení potvrdil. Fenič už počátkem října odstoupil z funkce čestného prezidenta festivalu a nyní v rámci insolvenčního návrhu požaduje po firmě několikamilionové odměny za své festivalové angažmá.

„Věřitel má za dlužníkem pohledávku ve výši 3 659 232 korun s příslušenstvím, která je déle než 30 dní po lhůtě splatnosti a dlužník není schopen po dobu delší než tři měsíce po lhůtě splatnosti plnit,“ uvádí Fenič z pozice věřitele v insolvenčním návrhu.

Dlužná částka podle něho vyplývá z domluvených odměn na základě mandátní smlouvy mezi ním a společností Mezinárodní filmový festival Praha. Ta v předchozích letech Febiofest organizovala. Fenič přestal s pořádáním festivalu v roce 2012.

Insolvenční návrh zmiňuje i další věřitele MFF Praha, například moderátorku Jolanu Voldánovou, které má firma podnikatele a ředitele festivalu Kamila Spáčila dlužit více než 160 tisíc korun za její loňské a letošní služby v souvislosti s Febiofestem a doprovodnými akcemi. Bezmála dva miliony ale pořadatelská firma dluží Ochranné asociaci zvukařů – autorů, další dva miliony pak Feničově firmě Febio za dodání deseti dílů zpravodajského pořadu Echo Febiofestu. 

Spory vygradovaly už v říjnu, kdy Fenič uvedl, že MFF Praha už nesmí dál festival pořádat. Zpět do svého vlastnictví získal ochranné známky Febiofestu. Teď hledá nového vlastníka, který by mohl v pořádání filmové přehlídky v Praze pokračovat.

„Ochranné známky Febiofest a Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, které se mi podařilo získat zpět, nesmí bez mého souhlasu užívat žádná třetí osoba. Společnosti, která MFF Praha – Febiofest dosud provozovala, tím zároveň končí právo dál festival pořádat,“ uvedl tehdy režisér.

V dubnu příštího roku se přitom měl konat jubilejní třicátý ročník Febiofestu, ale podle říjnového vyjádření režiséra se neuskuteční. Buď se podaří najít subjekt, který by festival převzal a pokračoval v tradici, anebo festival skončí. „Ve svém věku už nemám dost sil a energie, abych to znovu převzal, ale hledám všechny způsoby, jak Febiofest, své dítě, zachránit, aby mohl žít dál,“ dodal tehdy Fenič.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!