Územní rozhodnutí pro nový dukovanský blok se už popáté odkládá. Dochází nám čas, varuje ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany.

Jaderná elektrárna Dukovany. Zdroj: Blesk:Jiří Nováček

Třebíčský úřad požádal o prodloužení termínu pro územní rozhodnutí o novém bloku jaderné elektrárny Dukovany o další tři měsíce na začátek června. ČEZ upozorňuje, že jakékoli zpoždění jednotlivých povolovacích kroků může vést ke zpomalení výstavby.

ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Dukovany II požádal o vydání územního rozhodnutí na začátku června 2021. Od té doby byl termín vydání stanoviska úřadu pětkrát prodloužen. Naposledy v únoru, kdy ho třebíčský úřad posunul ze začátku března na začátek června.

Důvod zpoždění třebíčský starosta neuvedl. „Pro nás je toto řízení priorita. Úřad je schopen vydat rozhodnutí okamžitě, ale jen v případě, že k tomu má veškeré potřebné podklady a dokumenty,“ říká starosta Pavel Pacal. Neupřesnil však, jaké dokumenty má na mysli.

Konkrétnější nechce být ani ČEZ. „Jednotlivé překážky musí komentovat příslušný úřad. Rozumíme tomu, že největší stavba v historii Česka je pro městský úřad okresního města velký zápřah, a to je slabé slovo. Zvláště pokud jde o technologicky unikátní zařízení jaderné elektrárny, která jsou špičkou technické vyspělosti,“ komentuje mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ zároveň upozorňuje, že se pomalu vytrácí časový polštář, s nímž ještě na začátku příprav disponoval. Ještě v dubnu roku 2021 totiž polostátní energetická skupina počítala s tím, že územní rozhodnutí padne na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí téhož roku, alespoň podle prezentace ze zasedání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Dnes už je téměř jisté, že územní řízení neskončí dříve než v červnu.

„Jakékoli zpoždění jednotlivých povolovacích kroků již v takto napjatém harmonogramu může vést ke zpomalení procesu výstavby,“ upozorňuje Kříž.

Jak funguje jaderný reaktor:

Územní řízení dlouhodobě napadá spolek Děti Země, který už na podzim roku 2021 vznesl námitku týkající se možné systémové podjatosti úředníků v Třebíči. Ti podle spolku mají mít zájem na tom, aby v lokalitě vznikl nový jaderný blok co nejrychleji. Důkaz ale spolek nepředložil a námitku z podjatosti tak ministerstvo pro místní opakovaně shodilo ze stolu.

Další překážka se objevila těsně před vypršením březnového termínu, když Krajský úřad Kraje Vysočina zrušil kladné stanovisko dotčené obce Rouchovany. Odkazoval na skutečnost, že rouchovanský starosta Vladimír Černý (ČSSD) v době, kdy stanovisko obce podepsal, byl zároveň členem dozorčí rady ČEZ. Areál dukovanské elektrárny leží mezi obcemi Dukovany, Slavětice a Rouchovany.

Zda projekt od té doby kladné stanovisko od Rouchovan opětovně získal, nechce žádná ze stran sdělit. Není ani známo, zda už kladné stanovisko nový blok získal u ostatních dotčených obcí. Zdroj E15, který si nepřál být jmenován, nicméně hovoří o tom, že stanoviska těchto obcí ČEZ považuje spíše za formalitu a překážky k dokončení řízení pociťuje jinde.

ČEZ v době podání žádosti o územní rozhodnutí uvedl, že stavebnímu úřadu v Třebíči předal přes 30 tisíc stran dokumentace a příloh a že jeho tým musel v rámci přípravy získat více než devět set stanovisek, rozhodnutí, souhlasů a vyjádření od dotčených orgánů nebo vlastníků či správců technické a dopravní infrastruktury a dalších institucí.

V Dukovanech by měl být nový blok vybudovaný do roku 2036. Společnost ČEZ teď analyzuje nabídky tří uchazečů o stavbu. Jsou to francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a americká Westinghouse.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!