Akcie čeká další pád, ceny britských nemovitostí se naopak vůči koronaviru jeví imunní

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Centrální banka Wall Street neuklidnila

Futures na americké akcie poukazují na další jejich znatelný pokles, v případě hlavních indexů má jít o propad kolem pěti procent.

Trhy tak reagují i přes to, že americká centrální banka (Fed) v neděli snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta. Zároveň zahajuje masivní program kvantitativního uvolňování ve výši 700 miliard dolarů (16,5 bilionu korun).

Bitcoin: šest tisíc dolarů jako strop?

Kroky Fedu jako by v jednu chvíli oživily bitcoin. Jeho kurz začal po oznámení růst o stovky dolarů až na šest tisíc. Pak ale přišel pokles a k ránu se jedna virtuální mince obchodovala za pět tisíc dolarů. Nadále se tak ukazuje, že kryptoměny rozhodně nejsou vůči turbulencím na akciových trzích imunní.

Zlato mírně roste

Cena drahého kovu roste o zhruba procento. Před měsícem ale byla ještě o 1,3 procentního bodu vyšší. Aktuální kroky centrálních bank v podobě snižování úrokových sazeb by přitom podle držitelů zlata měly vést k výraznému zhodnocení jejich investic.

Britské nemovitosti výrazně zdražují

Ve Velké Británii roste poptávka po domech a bytech. Jejich cena v březnu povyskočila o jedno procento, respektive o 1,6 procenta v případě Londýna. Jde o nejvyšší meziroční nárůst od roku 2016. Tamní realitní trh se tak zatím jeví neovlivněn šířící se nákazou koronavirem.

Dopady ropné cenové války

Saúdská těžební společnost Aramco oseká letošní výdaje. Jde o jeden ze znaků, že na ni doléhá prudký pokles cen suroviny. Firma očekává, že utratí mezi 25 až 30 miliardami dolarů, původně plánované rozmezí bylo o deset miliard dolarů vyšší.