Akcie nejspíš zmírní ztráty. Zdražuje ropa i bitcoin

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čína prý skutečný rozsah epidemie tajila

Americké tajné služby doručily do Bílého domu utajenou zprávu, která podle zdrojů agentury Bloomberg zpochybňuje způsob čínského informování o průběhu pandemie. Peking údajně podhodnocoval informace o počtu nakažených koronavirem, respektive o počtu obětí nemoci.

Pře o abecedu

Když nic jiného, nynější krize aspoň podňecuje fantazii ekonomů o tom, jaké podoby na sebe může vzít křivka budoucího ekonomického vývoje. Ve hře jsou prý písmena V, L, U, W nebo i známá „fajfka“ z loga Nike. Údajně je třeba počítat s tím, že zatímco by rozsáhlé záchranné balíčky západním ekonomikám pomohly, současně mohou způsob odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů – a tím i nové problémy.

Akcie v USA v zeleném?

Po včerejším čtyřprocentním propadu by mohly přední akciové indexy ve Spojených státech obnovit růst. Futures značí posílení S&P 500, Dow Jones i Nasdaqu o zhruba procento.

Globální ekonomika prý letos klesne

Světové hospodářství by podle odhadu Organizace spojených národů mělo letos kvůli koronaviru klesnout o jedno procento. Před pandemií čekala OSN růst o 2,5 procenta.

Ropa zdražuje

Ceny ropy se oklepávají z mohutného propadu. Brent se dostal nad 26 dolarů. Včera přitom odepisoval 5,5 procenta na 24,89 dolaru za barel.

Vzpamatovaly se i kryptoměny

V neděli se cena nejrozšířenější virtuální měny bitcoin dostala pod šest tisíc dolarů za „minci“, aktuálně však stojí 6600 dolarů. Mírně vzrostly i jiné digitální mince jako ether, litecoin či XRP.