Amerika Donalda Trumpa čelí výjimečné kombinaci tří závažných krizí. Akciím je to jedno

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Tři krize USA

Pandemie, hluboká hospodářská recese a masivní demonstrace proti rasismu. Kombinaci těchto tří závažných krizí čelí nyní Spojené státy pod vedením prezidenta Donalda Trumpa. Všechny tyto krize navíc významně promluví do blížících se prezidentských voleb, které se v USA uskuteční za pět měsíců. Koronavirová krize si prozatím vyžádala 110 tisíc obětí, což je nejvíce ze všech zemí na světě. Desítky milionů Američanů pak přišli o práci kvůli omezením proti šíření nákazy. Současně americká města ovládlo mohutné protestní hnutí proti rasovým nerovnostem po smrti černocha George Floyda, zaviněné bílým policistou v Minneapolis.

Akciím se však daří

I přes zmíněné krize, které nyní zaměstnávají Spojené státy, se daří tamním akciovým trhům. Akcie při posledním obchodování především posílily. Index Nasdaq zavřel na novém rekordním maximu. Páteční zpráva o nečekaném poklesu míry nezaměstnanosti za květen naznačila, že by americká ekonomika mohla začít oživovat po pandemii Covid-19 dříve, než se čekalo.

Virová krize v Brazílii

Počet nakažených novým typem koronaviru přesáhl v Brazílii 700 tisíc. Jihoamerická země pak eviduje celkem 37 134 obětí. Nově přibylo 15 564 nově nakažených. V tuto chvíli je Brazílie v nákaze novým typem koronaviru, způsobující onemocnění Covid-19 jednou z nejsužovanějších zemí světa.

Létající automobil jednorožcem

Německý startup Lilium, který vyrábí plně elektrický automobil schopný letu, získal 35 milionů dolarů pro své podnikání. Investorem se stala společnostv Baillie Gifford & Co. Ta je například druhým největším investorem v automobilce Tesla, hned po jejím majiteli miliardáři Elonu Muskovi.