Apple před lety uzavřel tajnou dohodu kvůli podnikání v Číně

Šéf Applu Tim Cook.

Šéf Applu Tim Cook. Zdroj: CTK/AP

Šéf americké technologické společnosti Apple Tim Cook před lety uzavřel tajnou dohodu, která potlačila hrozby pro podnikání firmy na čínském trhu výměnou za pomoc při rozvoji čínského technologického sektoru. Informoval o tom dnes server The Information s odvoláním na rozhovory a interní dokumenty Applu. Dodal, že hodnota této dohody se odhaduje na více než 275 miliard dolarů (přes šest bilionů korun).

Cook podle serveru tuto dohodu připravil v roce 2016 při osobních schůzkách s čínskými představiteli, jejichž cílem bylo zastavit vlnu opatření čínských regulátorů namířených proti Applu. Ta spolu s negativní publicitou vedla k poklesu prodeje telefonů iPhone v Číně.

Apple v té době čelil zhoršujícím se vztahům s čínskými představiteli, kteří se domnívali, že podnik dostatečně nepřispívá k rozvoji čínské ekonomiky, píše The Information. Dohoda, kterou Cook uzavřel, podle serveru otevřela cestu k úspěchu Applu na čínském trhu.

List Daily Mail v souvislosti s informacemi serveru The Information upozorňuje, že americké korporace nyní ve Spojených státech čelí kritice kvůli rozšiřování aktivit v Číně, která je obviňována z porušování lidských práv. Cook nicméně minulý měsíc uvedl, že podle jeho názoru je povinností Applu prodávat své produkty v co nejvíce zemích, včetně Číny. "Světový mír prostřednictvím světového obchodu," prohlásil.