Arca Capital u soudu napadla valnou hromadu Monety

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia

Prodej Agrobanky do rukou Moneta Money Bank je příčinou nových právních kroků skupiny Arca Capital.

Ani dvaadvacet let od krachu tehdejší bankovní pětky českého trhu, Agrobanky, neustávají soudní spory kolem jeho příčin. Nejnovějšími v řadě jsou žaloby a stížnosti, které podává investiční skupina Arca Capital. Napadá třeba říjnovou valnou hromadu Moneta Money Bank, která vznikla z části Agrobanky, když ji od nuceného správce v roce 1998 odkoupil koncern General Electric (GE). Američané z části AGB vybudovali nynější Moneta Money Bank (Moneta).

„Společnost Arca Capital Bohemia podala dne 16. ledna 2018 k Městskému soudu v Praze návrh na neplatnost usnesení valné hromady Moneta Money Bank ze dne 26. října 2017,“ uvedla mluvčí skupiny Arca Capital Barbora Hanáková. Bližší informace neposkytla. Podání návrhu potvrdila i mluvčí soudu Markéta Puci.

Návrh se může týkat bodů valné hromady, které Arca rozporovala již v jejím průběhu. Napadala mimo jiné odměňování členů dozorčí rady a požadovala, aby banka vytvořila rezervy v souvislosti se soudním sporem, který s Monetou zahájila Arca Services. Tato žaloba napadá platnost prodeje části AGB do rukou GE.

Požadavek představenstvo Monety na valné hromadě odmítlo. „Moneta Money Bank žalobu napadající rozhodnutí valné hromady z října 2017 od soudu ani od Arca Capital neobdržela,“ tvrdí ředitel právního oddělení banky Tomáš Černý. Valná hromada podle něj byla „v souladu se zákonem a stanovami“.

Kromě posledního návrhu vede Arca Capital ještě další tři právní bitvy. V Bruselu podala stížnost na General Electric kvůli nedovolené podpoře při nákupu části Agrobanky, žaluje také neplatnost zmíněné kupní smlouvy a rovněž likvidátora Agrobanky, kterým je společnost Value Added.

V rozepři skupiny Arca s likvidátorem Agrobanky – společností Value Added – ale neuspěla. „Spor s Value Added již Arca Capital prohrála u první instance,“ uvádí Petr Čermák, partner Value Added. Právní bitva se nicméně potáhne, protože podle Hanákové se již investiční skupina odvolala. Arca v žalobě požaduje po Value Added náhradu škody ve výši téměř 2,3 milionu korun.