Babišův holding couvá z následné péče

Jednatel Hartenberg Holdingu Jozef Janov.

Jednatel Hartenberg Holdingu Jozef Janov. Zdroj: Anna Vackova, E15

Holding Hartenberg založený Andrejem Babišem (ANO) se zříká projektu rehabilitačních klinik. Prodal svoji společnost FutureHealth, která měla v Opočně a v dalších městech vybudovat zařízení intenzivní následné péče a rehabilitace. Potvrdil to jednatel Hartenberg Holdingu Jozef Janov. „Částka je minimální vzhledem k tomu, že ta firma zatím nevykonávala žádnou činnost,“ uvedl Janov. Svoji roli sehrálo i to, že v Praze a v Libereckém kraji firma nezískala smlouvy se zdravotními pojišťovnami, s nimiž počítala.

Od 12. února má FutureHealth nejen nové majitele, ale i nový název Estrella Health a nového ředitele Milana Konvičného, který již provozuje oddělení následné péče v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Konvičného se deníku E15 nepodařilo kontaktovat, aby sdělil, zda je také novým majitelem FutureHealth. Intenzivní následná péče se stará mimo jiné o pacienty po úrazech, kteří potřebují dlouhodobou plicní ventilaci.

„V Česku chybějí stovky lůžek následné péče,“ tvrdí Janov. Přesto Hartenberg dospěl k rozhodnutí v projektu nepokračovat. „Máme teď více projektů a FutureHealth byl na deset a více let a byl přitom ekonomicky nejistý. Vyhodnotili jsme to tak, že se více zaměříme na rozvoj FutureLife a na akvizice už fungujících společností,“ uvedl Janov.

Budovat zcela nové projekty od nuly už tedy Hartenberg neplánuje. „Je efektivnější rozvíjet nové odbornosti v rámci FutureLifu,“ dodal Janov. FutureLife je skupina, která zahrnuje významnou síť klinik umělého oplodnění, polikliniky a další ambulance. Opočno odsouhlasilo pronájem budovy v bývalé nemocnici loni v létě, firma FutureHealth dostala ve výběrovém řízení ministerstva zdravotnictví i doporučení na smlouvu se zdravotními pojišťovnami.

Podle dohody by městu náleželo 890tisícové nájemné. Přesto smlouva o pronájmu doteď mezi firmou a městem podepsána nebyla. Město se tak stále stará o prázdnou budovu. „Je to pro nás nákladné,“ řekla starostka Opočna Šárka Škrabalová. S klinikou stále počítá. „Doufejme, že to vznikne, to zdravotnické zařízení bylo pro Opočno zajímavé,“ uvedla starostka.

Jak být bohatý? Na co si dát při investicích do kryptoměn pozor? Dozvíte se to v novém vydání magazínu E15 Premium, který si můžete objednat zde >>> 

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15