Babišův resort očekává ochlazení růstu ekonomiky

Výroba ve společnosti Tatra Trucks

Výroba ve společnosti Tatra Trucks Zdroj: Pavel Otto

Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Válcovna (ilustrační foto)
Válcovna (ilustrační foto)
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
9
Fotogalerie

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze mírně zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta z lednových 2,6 procenta. Pro příští rok odhad úřad zlepšil na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta. Vyplývá to z predikce, kterou dnes ministerstva financí zveřejnilo. Loni ekonomika vzrostla o 2,4 procenta.

Hospodářský růst by měla podle ministerstva táhnout zejména domácí poptávka v čele s výdaji na spotřebu domácností a rostoucí investiční aktivitou firem a vládních institucí. Značné zrychlení meziročního růstu spotřebitelských cen až nad inflační cíl ČNB na přelomu roku 2016 a 2017 vede ke zvýšení predikce průměrné míry inflace na 2,4 procenta v roce 2017, uvedlo ministerstvo. Pro rok 2018 očekává růst cenové hladiny o 1,7 procenta.

U míry nezaměstnanosti odhadlo, že ta se díky výraznějšímu poklesu v závěru loňského roku postupně sníží až na 3,3 procenta v roce 2018. Na této úrovni má již nezaměstnanost jen velmi omezený prostor pro další pokles. Z hlediska vnější rovnováhy české ekonomiky by běžný účet platební bilance měl i nadále zůstat v mírném přebytku, upozornilo ministerstvo.

 Makroekonomický vývoj by mohla podle ministerstva nepříznivě ohrozit zejména rizika ve vnějším prostředí. Jde především o důsledky referenda o setrvání Velké Británie v EU či další zpomalení růstu čínské ekonomiky. Globální ekonomický růst by mohla negativně ovlivnit případná změna ve směřování hospodářské politiky USA, nejistotu pak mohou dále zvýšit blížící se volby ve Francii a v Německu.

"Riziko rovněž spatřujeme v případné materializaci rizik ve finančním sektoru v některých zemích Evropské unie, souvisejících nejen s vysokým podílem nesplácených úvěrů v bilancích některých velkých evropských bank, ale též ohledně budoucího vývoje ziskovosti a kapitálové přiměřenosti," uvedlo ministerstvo. Nepříznivý faktor představují podle něj také geopolitická rizika.

Česká národní banka v únorové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce na 2,8 procenta. Loňský růst banka odhaduje na 2,4 procenta. V předchozí listopadové prognóze počítala ČNB v letech 2017 a 2018 s růstem 2,9 procenta a v roce 2016 s růstem 2,8 procenta.