Babišův resort počítá pro letošek s růstem ekonomiky o 2,7 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze nadále počítá s růstem české ekonomiky v letošním roce o 2,7 procenta. Odhad růstu reálného HDP za loňský rok Ministerstvo financí zlepšilo proti říjnové prognóze ze 4,5 procenta na 4,6 procenta. Pro rok 2017 počítá prognóza s růstem ekonomiky ve výši 2,6 procenta. Ekonomický růst zůstává podle ministerstva tažen výhradně domácí poptávkou.

Mnohé z příčin vysokého růstu české ekonomiky v loňském roce lze podle prognózy označit za jednorázové či dočasné. Jde zejména o impuls v podobě čerpání prostředků z fondů Evropské unie z programového období 2007-2013, které bylo možné využít jen do konce roku 2015.

„Odhadujeme, že příspěvek tohoto faktoru k růstu HDP činil 0,8 procentního bodu. Na počátku roku 2015 růst HDP jednorázově zvýšilo přesunutí části výnosu spotřební daně z tabákových výrobků z roku 2014, k němuž došlo kvůli časovému omezení platnosti tabákových nálepek,“ uvádí ministerstvo. Tato skutečnost přispěla k růstu zhruba 0,2 procentního bodu.

Předpoveď českého HDP a příspěvky jednotlivých výdajových složek v procentních bodechPředpoveď českého HDP a příspěvky jednotlivých výdajových složek v procentních bodechPředpoveď českého HDP a příspěvky jednotlivých výdajových složek v procentních bodech | Ministerstvo financiZdroj: Ministerstvo financí

Tyto faktory tedy růst HDP v roce 2015 zvýšily o zhruba jeden procentní bod a letos jej vlivem vyšší srovnávací základny v obdobném rozsahu sníží, stojí v prognóze.

Míra inflace za rok 2015 činila jen 0,3 procenta, což je nejméně od roku 2003 a druhá nejnižší hodnota v historii samostatné České republiky. Nízká inflace je převážně dána hlubokým propadem světových cen minerálních paliv a obecně nízkou inflací v globálním měřítku.

Průměrná míra inflace v letošním roce by měla dosáhnout 0,5 procenta, v roce 2017 pak 1,6 procenta. Na letošní rok počítá prognóza s mírou nezaměstnanosti 4,7 procenta, na příští rok pak 4,6 procenta.

InflaceInflace | Ministerstvo financi¨Zdroj: Ministerstvo financí