Běžný účet platební bilance se propadl do deficitu 49,8 miliardy

Poměr běžného účtu a bilance výkonů k HDP

Poměr běžného účtu a bilance výkonů k HDP Zdroj: CNB

Zatímco byl běžný účet platební bilance v prvním čtvrtletí v přebytku 19, 8 miliardy korun, ve druhém skončíl deficitem 49,8 miliardy korun. Dnes o tom informovala Česká národní banka (ČNB). Devizové rezervy banky se zvýšily o 2,1 miliardy korun.

Poměr schodku běžného účtu platební bilance k HDP se podle odhadu ČNB zvýšil na 3,5 procenta zejména vlivem růstu schodku výnosové bilance.

Bilance zboží a služeb na běžném účtu platební bilance byla ve druhém čtvrtletí aktivní ve výši 45,4 miliardy korun. Meziroční pokles přebytku o 2,3 miliardy korun je podle ČNB důsledkem snížení aktiva bilance služeb, zatímco obchodní bilance vykázala růst přebytku vlivem vyššího přírůstku vývozu než dovozu.

Poměr běžného účtu a bilance výkonů k HDPPoměr běžného účtu a bilance výkonů k HDP | CNB

V bilanci výnosů ve druhém čtvrtletí vzniklo pasivní saldo ve výši 100,2 miliardy korun. Zhoršení je důsledkem vyšší výplaty dividend a předpokládané výše reinvestovaného zisku.
Bilance kapitálového účtu končila s vyrovnaným saldem, což představuje meziroční zhoršení o 9,7 miliardy korun. Hlavními důvody jsou pokles příjmů z fondů Evropské unie a meziroční snížení výnosů z prodeje emisních povolenek.

Finanční účet platební bilance vykázal čistý příliv zdrojů ve výši 73,1 miliardy korun. Aktivní saldo finančního účtu vztažené k HDP na roční bázi vzrostlo podle odhadu ČNB na 6,4 procenta.

V položce přímých investic došlo k přílivu prostředků ve výši 35,7 miliardy korun. Do investic zahraničních přímých investorů v tuzemsku se promítla zejména předpokládaná výše reinvestovaném zisku (26 miliard korun) a vývoj úvěrových vztahů mezi přidruženými podniky. Tuzemské podniky inkasovaly splátky z poskytnutých krátkodobých finančních úvěrů spřízněným zahraničním firmám ve výši 16,7 miliardy korun.