Akcie AMD už zase rostou. Za rok se zhodnotily skoro trojnásobně, cenu mohou ještě vyhnat těžaři kryptoměn

AMD zpátky na scéně

AMD zpátky na scéně Zdroj: Archiv

AMD Ryzen logo
12 AMD Ryzen
3
Fotogalerie

Hodnota společnosti AMD dál roste. Zatímco ještě 3. července se akcie firmy prodávaly za 12,1 dolarů, nyní se jejich cena pohybuje na 13,36 dolarech. Akcie se tak vzpamatovaly z mírného poklesu z předchozích týdnů. Jejich vývoj je ale ještě zajímavější v meziročním srovnání - před rokem byla totiž jejich cena skoro třikrát nižší.

Podnětem k aktuálně obnovenému růstu byl především úspěch procesorové řady Ryzen, které se podařilo sebrat Intelu dříve rekordní podíl na poli procesorů. "Dle neoficiálních čísel se AMD podařilo oslovit s novými procesory Ryzen nové zákazníky, kteří využijí vícejádrové architektury. Navíc chystá zaujmout i serverový trh s 32jádrovými procesory Naples (architektura Zen)," uvádí Karel Javůrek, šéfredaktor serveru Connect.zive.cz.

Úspěch AMD na poli procesorů dokládají také statistiky společnosti Passmark, podle které se AMD podařilo v prvním čtvrletí letošního roku sebrat 10,4procentních bodů společnosti Intel na trhu s procesory. 

Důvodem k růstu akcií můžou být také statistiky asociace Semiconductor Industry. Podle ní došlo v květnu letošního roku k meziročnímu růstu na trhu prodeje procesorů o 22,6 procent a celý trh má nyní hodnotu 31,9 miliard dolarů. V Jižní a Severní Americe dokonce došlo k růstu o 30,5 procenta. 

AMD ovšem také vyrábí grafické karty Radeon. Ty jsou populární nejen mezi hráči počítačových her, ale také těžaři kryptoměn. AMD proto chystá speciální karty pro těžaře kryptoměn, které by mohly vyhnat akcie dále vzhůru.

Zájem ale bude záležet na cenové politice: "Pokud nebudou výrazně levnější, nelze očekávat velký zájem, protože karty poté nejsou takřka prodejné - nelze je použít na práci ani hraní her, protože nemají výstup na monitor," dodává Javůrek.