Akcie ČEZ a Komerční banky povýší do indexu STOXX Euro 600

Index Stoxx Euro 600 v posledních pěti letech

Index Stoxx Euro 600 v posledních pěti letech Zdroj: Stoxx

Emise akcií ČEZ a Komerční banky budou od 23. září zařazeny do báze indexu STOXX Euro 600. Stane se tak díky tomu, že Česká republika byla v rámci klasifikace trhů společnosti STOXX Limited přeřazena z kategorie rozvíjejících se trhů do kategorie rozvinutých trhů. Burza cenných papírů Praha je tak podle svého vedení prvním trhem ze zemí bývalého východního bloku, jejíž emise byly do tohoto prestižního indexu zařazeny.

„Vnímám to jako výrazné ocenění nejen pro pražskou burzu, ale vlastně pro celý tuzemský kapitálový trh. Věřím, že podobný krok bude v dohledné době následovat i od ostatních významných tvůrců indexů a české společnosti se tak dostanou snáze do portfolií fondů, které tyto prestižní indexy používají jako benchmark, uvedl ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Společnost STOXX Limited patří spolu s Dow Jones a MSCI mezi nejvýznamnější světové tvůrce indexů. Do portfolia této společnosti patří mimo jiné také známý index EURO STOXX 50, který reprezentuje 50 nejvýznamnějších společností eurozóny.

Burza cenných papírů Praha je z 92,74 procenta dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group, jejímiž členy jsou rovněž burzy v Budapešti, Lublani a Vídni. CEE Stock Exchange Group je největší burzovní skupinou v regionu střední a východní Evropy.

Index Stoxx Euro 600 v posledních pěti letechIndex Stoxx Euro 600 v posledních pěti letechIndex Stoxx Euro 600 v posledních pěti letech | Stoxx