Akcie Monety nalákaly Tykače, finančník nakoupil za stamiliony korun

Moneta Money Bank.

Moneta Money Bank. Zdroj: profimedia.cz

Pobočka Moneta Money Bank v Litoměřicích.
Pavel Tykač.
3
Fotogalerie

Zesláblé české akcie nalákaly své první velké kupce. V závěru minulého týdne vyrazil se svou investicí na trh finančník Pavel Tykač. Prostřednictvím své na Kypru registrované firmy Belviport skoupil bezmála 5,5 milionu akcií banky Moneta, což odpovídá více než jednoprocentnímu podílu v bance.

Objem transakce pak představoval při tehdejších cenách sumu převyšující 310 milionů korun. Hovoří o tom regulatorní dokumenty České národní banky, která transakce s významnějšími podíly monitoruje. 

„Moneta má roztříštěnou strukturu akcionářů. To láká mnoho investorů, kteří chtějí v Monetě získat významný podíl. Současná cena akcií Monety je velmi příznivá a může motivovat strategické a dlouhodobé investory, aby v Monetě navyšovali svůj podíl,” soudí ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Samotná Moneta změnu v akcionářské struktuře nekomentovala.

Moneta je podle ekonomů poměrně dobře kapitálově vybavená pro případné horší časy ekonomiky, čemuž pomůže i středeční krok banky, podle něhož tento finanční dům letos nevyplatí dividendu z loňského zisku. Na druhou stranu Moneta cílí spíše na potenciálně rizikovější segment trhu.

Důvodem podržení zisku je nepředvídatelná situace způsobená pandemií koronaviru a její dopad na českou ekonomiku. Banka to oznámila na svém webu. Monetě loni klesl konsolidovaný čistý zisk o 4,3 procenta na čtyři miliardy korun.

„Moneta má velkou expozici na segment malých a středních podniků a spotřebitelských půjček, a byť je dobře kapitalizovaná, přece jen ne tak dobře jako největší české banky, které musejí navíc držet i systemický polštář,” zdůrazňuje analytik Patria Finance Ondřej Martínek. 

V minulých týdnech dokupoval akcie své banky i finanční ředitel Monety Jan Friček. Během března nakoupil dvanáct tisíc akcií dohromady za necelý milion korun. „Oproti ostatním bankám generuje vysoké úrokové marže,” zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Projděte si speciál E15 o nejbohatších lidech v Česku i ve světě ZDE

Pavel Tykač loni obsadil podle žebříčku miliardářů sestavovaném deníkem E15 v Česku osmou pozici. V posledních letech rozšiřuje svoje podnikání po celé Evropě, ať už jde o energetickou firmu InterGen provozující plynové elektrárny v Británii a uhelné elektrárny v Austrálii, či na domácí půdě o energetickou skupinu Seven Energy, do které spadá kupříkladu elektrárna Chvaletice.