Akcie prudce zpevňovaly. Jak dlouho vydrží optimismus?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Akcie na burzách v západní Evropě dnes výrazně zpevnily především v reakci na výsledky summitu eurozóny. Na něm se členské země dohodly s bankami na seškrtání poloviny dluhů Řecka, na posílení kapitálu bank a na zvýšení efektivity záchranného mechanismu. Na trzích se dařilo hlavně akciím bank, ale také euru. To dnes posílilo vůči dolaru na nejvyšší hodnotu za sedm týdnů. Analytici ale varují, že aktuální optimismus může jako několikrát předtím zase rychle vyprchat.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných výsledků přidal 3,6 procenta a uzavřel na 1018,67 bodu. Dostal se tak nejvýše za poslední tři měsíce. Nejlíp se vedlo akciím bank, jejichž souhrnný index Stoxx Europe 600 Banking přidal skoro devět procent.

„Byla učiněna rozhodnutí, ať už jsou jakákoli, a to je dobrá zpráva. Mám ale obavy, že později zjistíme, že ta rozhodnutí nejsou tak dobrá, jak jsme si mysleli,“ podotkl analytik investiční společnosti Legal & General Gavin Launder.

Investoři měli značný zájem o francouzské banky, které drží velkou část řeckých státních dluhopisů. Akcie BNP Paribas zpevnily o 17 procent, akcie Crédit Agricole přidaly asi 22 procent.

Evropská měna dnes posílila vůči dolaru o více než dvě procenta a stoupla na nejvyšší hodnotu za sedm týdnů. Od počátku letošního roku euro již posílilo o téměř šest procent.

Někteří analytici se domnívají, že euro by mohlo do konce prosince stoupnout na 1,45 dolaru. Doufají, že představitelé eurozóny přesvědčí zahraniční investory z Číny či Brazílie, aby investovali do posílení záchranného fondu a že nejnovější opatření jsou dostatečná pro zastavení krize. Zvýšený zájem o euro od asijských centrálních bank se čeká rovněž příští týden po summitu G20.

Optimisticky zahájil i Wall Street

Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným růstem, který vynesl Dow Jonesův index po zhruba tříměsíční pauze zpět nad 12 000 bodů.

V 18. hodin středoevropského času se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.189 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst asi o 2,7 procenta. Podobně širší index S&P 500 přidával kolem 2,8 procenta na 1277 bodů.

Index S&P 500 je teď na cestě k dosažení nejvyššího měsíčního zisku od ledna 1987. Investoři věří, že eurozóna se blíží konečnému řešení své vleklé dluhové krize, ale i v USA řada analytiků upozorňuje, že summit zdaleka nepřinesl vše, co je třeba.

Vývoj indexu Dow Jones za poslední měsíc

Dow JonesDow Jones|E15

Pražská burza rostla pátý den v řadě, ale méně než okolní trhy

Hlavní index pražské burzy PX přidal 1,57 procenta na 967,7 bodu. Dařilo se Erste Bank a pojišťovně VIG, stagnoval ČEZ, ztrácela Telefónica ČR a nejvíce Philip Morris, vyplývá z výsledků. Okolní trhy rostly výrazněji.

„Pražská burza se nesla na vlně optimismu z dohody summitu EU. Růst o 1,57 procenta je ale přibližně o jedno až dvě procenta menší, než o kolik posílily okolní trhy,“ uvedla Jana Havelková z Fio banky. Důvodem byla podle ní stagnace akcií ČEZ, o které byl zájem v předchozích dnech, či pokles Telefóniky.