Akcie společnosti Nokia rostou, kvůli retromodelu to není

Nokia

Nokia Zdroj: profimedia.cz

Hodnota společnosti Nokia v poslední době výrazně stoupá. Zatímco na konci ledna se jedna akcie prodávala za cenu 4,1 euro, nynější cena dosahuje více než 5 euro.

Oslovení analytici ze strany Financial Times také většinou očekávají další růst těchto akcií, mediánová cílová cena dosahuje 5,4 euro s tím, že drtivá většina z nich doporučuje investorům nákup těchto akcií.

Úspěšné mobilní telefony ale společnost nepředstavila – značku Nokia pro mobilní telefony koupila společnost HMD Global, která obstarává vývoj a prodej těchto telefonů. Na veletrhu mobilní techniky MWC v Barceloně toto společnost vzbudila velkou pozornost, když představila reinkarnovaný retromodel Nokie 3310.

Podívejte se na nový model Nokie 3310

Současná společnost Nokia se věnuje především síťovým technologiím, aktivní je například v technologickým zajištění síťí páté generace (5G), které v následujících letech umožní výrazně rychlejší datové přenosy. Tyto síťové technologie přinášejí společnosti většinu tržeb – celkem 21,79 miliard dolarů z celkových 23 945 miliard euro v roce 2016.

V minulém roce ale společnost procházelo poměrně obtížným obdobím, které se projevilo 10procentním poklesem tržeb, zisk dokonce propadl o 25 procent na 2,172 miliard dolarů. Společnost vyplatila dividendu na jednu akcii ve výši 0,17 euro, což také bylo pod odhady analytiků.

Na druhé straně se ale podařilo podle odborníků vytvořit odolnější a stabilnější společnost, které se navíc podařilo úspěšně sloučit s dříve konkurenční společností Alcatel-Lucent, která se také zabývá síťovými řešeními pro operátory.

Nokia touto akvizicí také získala práva na značku Alcatel i pro mobilní telefony, kterou licencuje čínské společnosti TCL Communication, jež se značkou Alcatel vyrábí mobilní telefony. A této společnosti se také daří, především ve Spojených státech, kde se Alcatel stal třetím největším prodejcem mobilních telefonů. Aktuální platná smlouva Nokie a TCL na značku Alcatel vyprší v roce 2024.