Akcie v USA kvůli koronaviru klesly nejvíce od roku 1987

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Americké akcie prudce klesly a propad indexů Dow Jones a S&P 500 byl nejvyšší od roku 1987. Nové omezení cestování, které má zastavit šíření koronaviru, vystrašilo investory a znervóznilo světové trhy, napsala agentura Reuters.

Index Dow Jones klesl o 2352,6 bodu, tedy 9,99 procenta, na 21.200,62 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 260,74 bodu, čili 9,51 procenta, na 2480,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 750,25 bodu, neboli 9,43 procenta, na 7201,80 bodu.

Obavy investorů z dopadů koronaviru na ekonomiku prohloubilo opatření, k němuž přistoupil prezident Donald Trump. Ten vydal zákaz cestovat z Evropy do Spojených států, což doléhá především na akcie leteckých společností, v čele s American Airlines a United Airlines. Index leteckých společností se propadl o 19,6 procenta.

Vysoké ztráty ale měly také provozovatelé okružních plaveb Carnival a Royal Caribbean. Prudce oslabil i výrobce letadel Boeing, jehož akcie už letos klesly o více než 40 procent kvůli odstavení jeho letounů 737 MAX z provozu, a firma je na nejlepší cestě vykázat rekordní týdenní ztrátu. Výraznou ztrátu zaznamenalo všech 11 velkých sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500.

„Není to jen strach z hospodářského útlumu, v podstatě jsme už na pokraji úplného zastavení,“ komentoval situaci na trhu obchodník Dennis Dick ze společnosti Bright Trading. Situaci označil za masový výprodej napříč celým trhem. Investoři se podle něj obávají, že může přijít další finanční krize.

Indexy S&P 500 a Nasdaq se nyní poprvé od finanční krize dostaly do tzv. medvědího trhu, jak se označuje situace, kdy indexy ze svého posledního maxima klesnou nejméně o 20 procent. Oba indexy nyní proti svému rekordnímu závěru před 16 seancemi ztrácejí více než čtvrtinu hodnoty.

„Je to vůbec nejrychlejší pokles o 20 procent,“ uvedl manažer Kingsview Asset Mangement Paul Nolte. „Každý den se zvětšují prodeje a když už si myslíte, že jste kapitulovali, ještě tam nejste. Lidé nevědí, jak dlouho to bude trvat, takže prodají a utíkají.“

Akcie dnes na krátkou chvíli smazaly ztráty. Bylo to v reakci na oznámení regionální Federální rezervní banky v New Yorku, která se rozhodla pro obří hotovostní injekci na pomoc ekonomice. Podle některých analytiků to naznačuje, že by americká centrální banka USA (Fed) mohla přistoupit k agresivnější akci na podporu ekonomiky a stabilizaci finančního systému. Očekává se, že měnový výboru Fedu příští týden na závěr dvoudenního zasedání podruhé v tomto měsíci sníží úroky.

Euro dnes na devizovém trhu oslabilo k dolaru, protože investory příliš nenadchla stimulační opatření Evropské centrální banky, která mají pomoci ekonomice eurozóny čelit negativním dopadům šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem. Naopak dolaru pomohlo rozhodnutí regionální Federální rezervní banky v New Yorku podpořit tamní ekonomiku.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, vzrostl o 0,7 procenta 97,17 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,6 procenta na 1,1195 dolaru a k jenu o 0,9 procenta na 105,30 japonských jenů. Euro vůči jenu stouplo 0,3 procenta na 117,84 japonských jenů.