Akcie, měny & názory: Panika, příležitost a sazby

ČNB

ČNB Zdroj: Kryštof Nosek

Andrej Babiš a Jan Hamáček
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze
3
Fotogalerie

Globální panika spojená s šířením koronaviru se promítla i do vývoje korunových sazeb a výnosů státních dluhopisů. Za poslední tři týdny poklesly úrokové swapy, které slouží pro zajištění úrokových sazeb do budoucna a zároveň tak reflektují očekávání finančních trhů, zhruba o 80 bazických bodů ve všech splatnostech. V o něco menší míře následovaly tento propad i výnosy státních dluhopisů.

Finanční trhy tak skrze své ceny v tuto chvíli očekávají snížení základní úrokové míry ČNB o více než 1,4 procentního bodu v horizontu jednoho roku, což je nejvíce od roku 2009. Vývoj korunových sazeb je v současnosti plně pod vlivem paniky globálních finančních trhů. Nicméně v tuto chvíli nic nenapovídá tomu, že by centrální banka přistoupila k tak drastickému opatření. I kdyby bankovní rada rozhodla o snížení sazeb, nepředpokládáme, že by bylo tak výrazné.

Taková situace podle našeho názoru vytváří výhodné podmínky pro zajištění úrokových sazeb do budoucna, zejména pro delší splatnosti. Ještě výhodnější je pak situace, kdy se jedná o zajištění s odloženým začátek – takzvaný forward úrokový swap, protože tržní úrokové sazby jsou v současnosti vyšší v kratších splatnostech než v těch delších. Pokud tak budeme uvažovat obvyklý případ zajištění sazeb na pět let s odloženým začátkem o rok, dosáhneme na sazbu 0,80 procenta ročně, což je nejnižší úroveň od začátku roku 2017, kdy centrální banka teprve ukončovala devizové intervence a plánovala první zvýšení úrokových sazeb.

Autor je ekonom Komerční banky