Akcie v USA po příznivé statistice zahájily obchodování růstem

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: MarshalIN20 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Americké akcie dnes výrazně zpevňují a Dow Jonesův index v úvodu obchodování přidával asi 2,5 procenta. Trh roste po nečekaně dobré statistice z americké ekonomiky. V pondělí přitom akcie prudce oslabily kvůli obavám ohledně vývoje v Číně. Ve ztrátě navzdory počátečnímu výraznému růstu skončily i v úterý.

Širší index S&P 500 na počátku dnešního obchodování přidával 2,2 procenta na zhruba 1909 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite byl vyšší o téměř tři procenta a pohyboval se kolem 4639 bodů.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních firem, se na začátku obchodování pohyboval kolem 16.059 bodů a oproti úterní závěrečné hodnotě byl vyšší o zhruba 393 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky amerických továren na zboží dlouhodobé spotřeby v červenci stouply o dvě procenta. To je více, než se čekalo.

Dolar opět posiluje, těží z růstu amerických akcií
Americký dolar dnes opět posiluje, podporuje ho růst na akciových trzích ve Spojených státech. Euro naopak zasáhly výroky hlavního ekonoma Evropské centrální banky (ECB) Petera Praeta o možném posílení stimulačních opatření v eurozóně.
Kolem 17 hodin vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,7 procenta na 1,1427 dolaru. Posílení dolaru nezabránilo ani rostoucí očekávání, že americká centrální banka (Fed) kvůli nynějším výkyvům na finančních trzích pravděpodobně odloží zvyšování úrokových sazeb.
Šéf newyorské pobočky Fedu William Dudley dnes uvedl, že zvýšení sazeb na nejbližším zasedání banky, které se bude konat v září, mu nyní připadá méně vhodné než před několika týdny.

Vladan Gallistl: Čínská vláda odpálila globální bombu