Akcie v USA se vydaly oběma směry, dolarový index rostl

Americké akcie

Americké akcie Zdroj: profimedia.cz

Wall Street
Wall Street
Wall Street
Americké akcie
5
Fotogalerie

Akcie ve Spojených státech se ve středu vydaly oběma směry. Zatímco indexy Dow Jones a S&P kvůli zprávám o růstu počtu nových nemocných a možným novým omezením ekonomické aktivity klesly, technologickým společnostem se dařilo. Index Nasdaq je díky tomu blízko rekordního závěru z 10. června.

Index Dow Jones klesl o 170,37 bodu, tedy 0,65 procenta, na 26.119,61 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 11,25 bodu, tedy 0,36 procenta, na 3113,49 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 14,66 bodu, neboli 0,15 procenta, na 9910,53 bodu.

Na trhu stále přetrvávají obavy z dalšího šíření pandemie, když v šesti státech USA byl zaznamenán rekordní přírůstek počtu nových případů. Také úřady v Pekingu posílily omezení pohybu s cílem zabránit dalšímu šíření nemoci. To vyvolává obavy, jak bude vypadat ekonomický vývoj.

Šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell dnes ukončil své pravidelné dvoudenní vystoupení v Kongresu. Při svých projevech mimo jiné slíbil, že banka využije celou řadu nástrojů, aby pomohla zotavení americké ekonomiky.

Dnešní statistika ukázala, že zahájení staveb domů v květnu bylo pomalejší, než se čekalo. Počet vydaných stavebních povolení však zaznamenal výraznější růst a žádosti o půjčky na nákup domů minulý týden prudce vzrostly.

Oslabily akcie počítačové společnosti Oracle kvůli nižším čtvrtletním výnosům, než se čekalo, protože omezení pohybu způsobila, že klienti odložili nákupy. Ztrácely hlavně cestovní společnosti v čele aerolinkami a provozovateli okružních plaveb. Lodní společnost Norwegian Cruise Line Holding oznámila, že plánuje obnovení okružních plaveb až v září, napsala agentura Reuters.

Americký dolar posílil ke koši šesti předních světových měn, protože investoři se obávají širších geopolitických rizik a dali přednost relativně bezpečnějším investicím, jako je dolar či japonský jen. Na náladu měly vliv hlavně zprávy o nově nakažených koronavirem v USA a v Pekingu.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,2 procenta na 97,11 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,1239 dolaru. Dolar k jenu klesl o 0,2 procenta na 107,03 japonských jenů. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,4 procenta na 120,27 japonských jenů.