Akciový index Dow Jones poprvé pokořil hranici 30 tisíc bodů

Akcie na newyorské burze po prezidentských volbách rostou.

Akcie na newyorské burze po prezidentských volbách rostou. Zdroj: profimedia.cz

Donald Trump pomohl vzhůru akciím, když dal svému týmu pokyn spustit předávání úřadu novému prezidentovi Joe Bidenovi.
Nový rekord indexu Dow Jones přesahuje 30 tisíc bodů.
K růstu akcií přispěla rovněž informace, že Bidenovou kandidátkou na post ministryně financí bude někdejší šéfka americké centrální banky Janet Yellenová.
4
Fotogalerie

Dva základní hybné momenty tlačily dnes americké akcie vzhůru – nadějné vyhlídky na vakcínu proti nemoci COVID-19 a zpráva, že americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil práce na předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi. V důsledku toho akciový index Dow Jones poprvé v historii překročil hranici 30 tisíc bodů.

Index Dow Jones zahrnuje třicet předních amerických podniků. Dnes si připsal 1,54 procenta a uzavřel na 30 046 bodu. Pokořit hranici 30 tisíc bodů se mu podařilo necelé čtyři roky poté, co v lednu 2017 poprvé překonal 20 tisíc.

Letos v březnu se přitom index v důsledku obav z hospodářských dopadů koronakrize vrátil hluboko pod hranici 19 tisíc bodů. Následně však oživil za pomoci rozsáhlých opatření na podporu ekonomiky.

V poslední době akciové trhy těží z rostoucích nadějí, že ekonomika se díky vývoji vakcín dokáže vymanit z negativních dopadů šíření koronaviru. K dnešnímu růstu akcií podle agentury AP přispěla rovněž informace, že Bidenovou kandidátkou na post ministryně financí bude někdejší šéfka americké centrální banky Janet Yellenová.

Širší index amerických akcií S&P 500 si dnes připsal 1,6 procenta, když uzavřel na 3635 bodů. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, vykazoval nárůst o zhruba 1,3 procenta na 12 037 bodů.

Nárůst dnes zaznamenaly rovněž evropské akciové trhy. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 si připsal 0,91 procenta a obchodování zakončil na 392,4 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od konce února.

„Investoři se nevěnují možným krátkodobým rizikům a soustředí se pouze na optimismus týkající se vakcíny ve spojení s příznivým politickým vývojem v USA,“ uvedl analytik Craig Erlam z firmy Oanda.