Americké burzy zažily neskutečnou volební jízdu

Charging Bull u Wall Street

Charging Bull u Wall Street Zdroj: Shutterstock

Wall Street
Wall Street
Wall Street
Povolební nejistota americkým akciím svědčila. Newyorská burza výrazně rostla.
5
Fotogalerie

Uplynulý volební týden v USA měl přinést na tamní burzy nejistotu, a to zvláště po předchozím týdnu, který se nesl ve znamení výprodejů technologických akcií. Přes obří nejistotu, kdy ještě v pátek večer nebylo jasné, kdo bude v příštích čtyřech letech americkým prezidentem, ale zažily akcie svůj nejlepší týden od dubna tohoto roku. 

Během prvních čtyř dní minulého týdne se hodnota technologických firem podle indexu Nasdaq 100 zvýšila o více než devět procent. Akcie na největší burze světa v New Yorku pak přidaly podle indexu S&P 500 přes šest procent. Během pátečního obchodování sice akcie amerických korporací mírně klesly, ale i tak zažila newyorská burza nejlepší týden od dubna letošního roku. 

Dow Jones index během týdne posílil o 6,9 procenta, S&P 500 přidal 7,3 procenta a technologické akcie podle indexu Nasdaq 100 dokonce o více než devět procent.

V uplynulých dnech byla totiž hlavním hybatelem trhů politika. Zatímco však na začátku týdne burzy rostly kvůli očekáváním, že přijde „modrá vlna“ demokratů, kteří ovládnou Senát i Bílý dům a protlačí obří pomoc ve výši dvou bilionů dolarů, na jeho konci už měly radost, že Senát si pravděpodobně udrží republikáni, kteří budou držet „na uzdě“ demokratického prezidenta Joe Bidena.

Investorům evidentně nevadila ani obrovská nejistota spojená s hrozbou soudních sporů kvůli sčítání hlasů, kterou vyřkl nynější americký prezident a Bidenův protikandidát Donald Trump. „Vůbec tomu nerozumím, je to nenormální. Pouze se divím, jak to roste,“ uvedl investor, který si nepřál být jmenován.  

Fakticky totiž investory těší, že nedojde k žádnému politickému zemětřesení kvůli mocenskému patu mezi demokraty a republikány. „Je vnímané pozitivně, že to není celé jednobarevné,“ potvrzuje hlavní makléř J&T Banky Jan Pavlík.

Demokratický kandidát by totiž neměl možnost prosadit celou řadu plánů, které se investorům nelíbí. „Počítalo se, že by Demokraté zvýšili daně a regulace, což republikánský Senát neschválí,“ dodává Aleš Prandstetter, výkonný ředitel obchodníka s cennými papíry eFrank.cz.

Přísnějších regulací se obávaly zejména technologické společnosti, které proto těží ze současné situace nejvíce. „Vidíme obnovené vedení technologií,“ sdělil agentuře Bloomberg Tracie McMillion, šéf investiční strategie Wells Fargo Investment Institute.

Ceny technologických společností se nicméně v posledních měsících dostaly hodně nahoru, což si už řada investorů uvědomila. „Je vidět trend odklánění od technologických firem, které jsou trochu přepálené,“ říká Pavlík s tím, že investoři začnou objevovat ostatní segmenty, jako jsou banky nebo ropné společnosti.

Další vývoj na burzách přitom bude zásadně ovlivňovat šíření koronavirové nákazy. „Je reálný scénář, že trhy půjdou opět dolů s tím, jak poroste počet nakažených koronavirem,“ zdůrazňuje Prandstetter. Pavlík má rozdílný názor. „Do konce roku jsem mírným optimistou, trhy půjdou vzhůru, pokud se nezhorší situace okolo COVID-19,“ doplňuje.

V současnosti se však situace kolem koronavirové nákazy v USA opravdu zhoršuje. Počet nakažených podle agentury Reuters dosáhl minulý  čtvrtek rekordních více než 120 tisíc. Překonal tak středeční rekord, kdy počet nakažených přesáhl sto tisíc.