Americké akcie mírně zpevnily, euro zůstalo po testech beze změn

burza

burza Zdroj: reuters

Akcie na burzách ve Spojených státech zakončily týden mírným růstem, na trhu ale byla znát vyšší nervozita kvůli sporům o zvýšení stropu pro státní dluh. Excelovaly však akcie internetové společnosti Google, kterým k silnému růstu pomohly nad očekávání příznivé hospodářské výsledky. Euro vůči dolaru zůstalo po zveřejnění zátěžových zkoušek evropských bank prakticky beze změn.

Dow Jonesův index vzrostl o 42,61 bodu a den uzavřel vyšší o 0,34 procenta na hodnotě 12.479,73 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,56 procenta na 1316,14 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 0,98 procenta a uzavřel na 2789,80 bodu. Nasdaq těžil právě z růstu akcií Google, které zpevnily skoro o 13 procent a dostaly se nad 597 dolarů. Firma ve čtvrtek zveřejnila výsledky hospodaření za druhé čtvrtletní, které potvrdily, že podnik nadále svižným tempem zvyšuje zisk i tržby.

Za celý týden si ale trh vedl hůř a všechny hlavní indexy vykázaly ztrátu. Dow Jones klesl o 1,4 procenta, index S&P 500 odepsal dvě procenta a Nasdaq dokonce 2,4 procenta. Akcie ztrácely hlavně v reakci na problémy se státními dluhy v eurozóně a kvůli neshodám na americké politické scéně ohledně zvýšení stropu pro zadlužení.

„Vyčkáváme na vyjasnění všech těch otázek,“ poznamenal k situaci na trhu hlavní analytik makléřské společnosti D.A. Davidson & Co Fred Dickson. Spojené státy už 16. května vyčerpaly povolený limit pro čerpání půjček, který činil 14,294 bilionu dolarů. Od té doby narůstá riziko, že Amerika nebude schopna dostát svým finančním závazkům, což se ještě nikdy nestalo. Poslední termín pro zvýšení limitu je stanoven na 2. srpna. Americký Kongres limit pro zadlužení zvyšuje rutinně, nejde tedy o nic výjimečného. Nyní se však jednání komplikují, hlavně kvůli sporu o zvýšení daní. Ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's Investors Service už pohrozily, že pokud politici nenajdou urychleně kompromis, Spojené státy v nejbližší době mohou přijít o prestižní rating AAA.

Sledujete online na E15

Na devizových trzích obchodníci věnovali pozornost hlavně zátěžovým zkouškám, jejichž výsledky zveřejnil Evropský úřad pro bankovnictví (EBA). Z 90 hodnocených bank jich testem neprošlo osm, což je o trochu méně, než se čekalo. Německo se však dostalo s úřadem EBA do ostrého sporu kvůli tomu, že úřad na poslední chvíli nechtěl uznat změny ve skladbě základního jmění banky Helaba. Ta nakonec hodnocena nebyla.

„Abych byl upřímný, z těch výsledků jsem docela skeptický a těžko se mi věří, že jen osm bank neprošlo,“ upozornil hlavní analytik organizace Commonwealth Foreign Exchange Omer Esiner. Podobně i Němci uvedli, že úřad EBA podle nich jen splnil politické zadání uklidnit trhy.

Euro k dolaru před zveřejněním výsledků zátěžových zkoušek trochu oslabovalo, později ale ztráty smazalo a vrátilo se na zhruba 1,4145 USD. To je přibližně stejná hodnota jako o den dříve. I tak se ale euro drží nad čtyřměsíčním minimem 1,3838 USD, kde bylo začátkem týdne. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu amerického dolaru proti koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,1 procenta na 75,147 bodu.