Americké akcie posílily díky technologickým společnostem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Americké akcie v pátek opět posilovaly, jejich hlavní indexy se tak dostaly na nejvyšší úrovně za dva měsíce. Za růstem stály zejména překvapivě příznivé výsledky hospodaření předních technologických společností Alphabet, Amazon a Microsoft. Náladu investorů podpořilo rovněž nečekané snížení úrokových sazeb v Číně.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátek stoupl o 0,90 procenta na 17.646,70 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,10 procenta na 2075,15 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 2,27 procenta na 5031,86 bodu. Za celý týden stoupl Dow Jonesův index o 2,5 procenta a S&P 500 o 2,1 procenta, zatímco Nasdaq si připsal tři procenta.

Akcie největšího světového výrobce softwaru Microsoft v pátek posílily o deset procent a jejich cena se dostala na nejvyšší úroveň za 15 let. Akcie holdingové společnosti Alphabet, jejíž součástí je internetový gigant Google, i akcie internetového obchodu Amazon se vyšplhaly na rekordní maxima, obchodování uzavřely se zhruba šestiprocentním nárůstem.

Vzhůru zamířily rovněž akcie internetových společností Facebook a Twitter. Cena akcií Facebooku tak poprvé v historii překonala hranici 100 dolarů. Čínská centrální banka se v pátek rozhodla podpořit ekonomiku snížením úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu a zmírněním požadavků na minimální rezervy komerčních bank. „Přinejmenším dočasně to zažehnalo nejhorší obavy o vývoj čínské ekonomiky,“ řekl agentuře Reuters Ernie Cecilia z investiční společnosti Bryn Mawr Trust.

Na devizovém trhu euro v pátek pokračovalo v poklesu kvůli vyhlídkám na další uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Jednotná evropská měna se tak vůči dolaru poprvé od srpna dostala pod hranici 1,10 USD. Za celý týden ztratila vůči dolaru zhruba tři procenta, což představuje nejvýraznější týdenní pokles od května, napsala agentura Reuters.