Americké akciové indexy vyšplhaly na nová maxima

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Burza Nasdaq
Wall Street
Wall Street
4
Fotogalerie

Americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 ve středu zavřely na nových maximech. Přidávaly v reakci na výrok šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella, který uvedl, že ekonomika USA se nachází v dobrém stavu a měla by pokračovat v růstu. Na akciovém trhu nicméně přetrvává nejistota ohledně obchodních vztahů mezi Spojenými státy a Čínou.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si ve středu připsal 0,33 procenta a obchodování uzavřel na 27 783,59 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,07 procenta na 3094,04 bodu, technologický index Nasdaq Composite se však snížil o 0,05 procenta na 8482,10 bodu.

Fed podle Powella očekává pokračování hospodářské expanze v USA, ačkoli největší světová ekonomika nadále čelí rizikům souvisejícím s pomalejším hospodářským růstem v zahraničí a s napětím v mezinárodních obchodních vztazích.

List The Wall Street Journal ve středu s odvoláním na zdroje obeznámené se situací uvedl, že obchodní rozhovory mezi Washingtonem a Pekingem komplikuje neochota Číny učinit konkrétní závazek ohledně nákupu zemědělských produktů z USA.

Výrazně posilovaly akcie mediální společnosti Walt Disney, které těžily z velkého zájmu o novou streamovací televizní službu Disney+. Akcie konkurenční streamovací služby Neflix naopak oslabovaly.

Na devizovém trhu ve středu americký dolar zůstal vůči euru bez výraznějších změn. Powellova slova podpořila názor, že Fed prozatím neplánuje další snižování úrokových sazeb. Kurz jednotné evropské měny vůči dolaru se kolem 22 h středoevropského času pohyboval těsně nad 1,1 USD, tedy zhruba na úrovni úterního závěru.