Americké burzovní indexy formují dvojitý vrchol

Wall Street, ilustrační foto

Wall Street, ilustrační foto Zdroj: reuters

Dva vrcholy bez výraznějšího poklesu mezi nimi ve tvaru písmene M. Do této pozice se nyní patrně formují americké akciové trhy v čele s průřezovým indexem S&P 500. V angličtině stav označovaný také jako takzvaný “double top” je indikátorem pro očekávaný medvědí trh. Před jeho nástupem nyní varuje například známý investor Mark Mobius. 

Mobius upozorňuje, že sjezd po druhé klesající křivce písmene M je v tuto chvíli nebezpečný z důvodu souběhu s termínem amerických prezidentských voleb. U nich se očekávají problémy okolo sčítání hlasů a uznání výsledku a s tím spojená nejistota může podle analytiků prohloubit očekávané korekce. 

S&P uzavřel svůj historický rekord nad hranicí 3580 bodů 2. září. Relativně rychle se tehdy vrátil nad hodnoty z března, na vrchol mu pomohl kontinuální zájem zejména o technologické akcie.

Důvod aktuálního očekávaného propadu je zřejmý. Druhá vlna COVID-19. V průběhu týdne evropské indexy propadly na pětiměsíční dno. Spojené státy budou tento trend dost možná následovat. Je z čeho klesat. Index S&P byl ještě na začátku tohoto týdne o pět procent výš než před rokem, kdy svět o novém typu koronaviru nevěděl ani ň. 

"Americké volby budou dalším velkým impulsem pro propad. Nejen v USA, ale všude na světě," uvedl Mobius v rozhovoru pro CNBC. Pokud podle něj zvítězí nyní favorizovaný kandidát demokratů Joe Biden, bude to minimálně krátkodobě pro trhy problém. 

Chris Kimble, analytik webu Investing.com zase odhaduje, že korekce v následujících týdnech by mohly přinést propad indexů až o 15 procent. Nejodvážnější odhad pak zřejmě prezentoval šéf Hercules Investments James McDonald. “S&P spadne před inaugurací nového prezidenta o pětinu. Investoři ztrácejí víru v to, že se šíření koronavirové pandemie podaří ukočírovat,” sdělil McDonald v rozhovoru pro server Business Insider. Spojené státy volí příštího prezidenta příští týden v úterý.