Kryptoměny dobývají finanční svět. Od března sedminásobně překonaly růst na Wall Street

Bitcoin narostl od března na dvouapůlnásobek, i tak ale rostl pomaleji než celý trh. kryptoměn

Bitcoin narostl od března na dvouapůlnásobek, i tak ale rostl pomaleji než celý trh. kryptoměn Zdroj: profimedia

Kryptoměny jako celek mají třikrát vyšší hodnotu než na vrcholu neurózy během první vlny pandemie.
Rostou tradiční i nové měny a tokeny.
Podíl hodnoty bitcoinu na celkovém trhu virtuálních měn je zhruba 58 procent.
Tradiční virtuální měny rostou mnohdy pomaleji než tokeny.
5
Fotogalerie

Svět kryptoměn dosáhl během nástupu druhé vlny koronavirové pandemie významné mety. Tržní hodnota všech virtuálních mincí přesáhla koncem minulého týdne 396 miliard dolarů, kryptoměnový svět se tak stal největším od jara 2018. Jde o trojnásobek hodnoty, kterou měl trh na vrcholu propadu finančních trhů během jarní vlny pandemie. Kryptoměny tak od březnových otřesů nabobtnaly takřka sedminásobným tempem než třeba akciový trh na Wall Street. 

Virtuálním mincím a tokenům se totiž podle ekonomů na pozadí globální krize podařilo posunout a upevnit svou pozici ve finančním světě. Investoři je vzali na milost nejen pod dojmy jejich rychlého růstu, mnohým posloužila i jako pojistka proti hrozbě eroze tradičních investorských východisek posledních dekád. „Především letošní zásahy měnové politiky ve Spojených státech jsou hlavním důvodem, který pomáhá kryptoměnám růst. Extrémně uvolněná měnová politika vede k riziku znehodnocení dolaru, což motivuje některé investory k hledání alternativ,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska. 

Většina z nich má podle něj v pravidlech svého vzniku zabudovaný omezený konečný objem, což snižuje riziko jejich znehodnocení. „Roste rovněž počet investorů, kteří vnímají kryptoměny jako pojistku proti inflaci,“ říká i ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Tu ekonomové považují kvůli rozvolněné hospodářské politice za hrozbu příštích let. „Jelikož zlato zůstává drahé, představují kryptoměny pro odvážnější hráče zajímavou alternativu,“ dodává Pfeiler. 

Celý trh kryptoměn navíc rostl ještě rychleji než jeho doposud stále hlavní součást bitcoin. Ten tvoří aktuálně zhruba 58 procent hodnoty všech virtuálních měn, jeho cena od března sice masivně vzrostla z pěti tisíc na 13 tisíc dolarů, ale i tak to znamenalo „jen“ růst na dvouapůlnásobek ceny, tedy menší než zbytek trhu. Rychleji než tradiční měny rostou totiž mnohdy ceny tokenů. 

„Ty jsou generovány na hlavních kryptoměnách skrze takzvané smart kontrakty a jsou dnes velmi populární díky probíhajícímu trendu projektů s cílem decentralizovat finanční služby,“ vysvětluje portfolio manažer Consequ Jiří Procházka s tím, že některé z projektů postavených na vydání tokenů představují pro investory extrémní riziko. „Celý proces vytvoření tokenu a jeho následného obchodování je velmi snadný, a tak systém zneužívá hodně nových startupových projektů,“ dodává Procházka.

Využívání kryptoměn si osvojily i některé významné platební služby. Nejnověji by společnost PayPal měla už od příštího roku celosvětově umožňovat transakce z kryptoměnami, nejen s bitcoinem, ale také s etherem, bitcoinem cash nebo litecoinem. „Investory postupně opouští pocit, že koupí kryptoměn pořizují undergroundové aktivum, které brzy někdo zakáže nebo zásadně omezí,“ doplňuje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Využití kryptoměn PayPalem je podle něho dalším důležitým krokem v procesu zvyšování uživatelské přívětivosti krypotoměn „To opět vytváří dodatečný tlak na růst kryptoměn,“ dodává Kovanda.