Apple jako první firma na světě uzavřel burzovní den s hodnotou přes tři biliony dolarů

Hodnota Applu překonala podruhé tři biliony dolarů

Hodnota Applu překonala podruhé tři biliony dolarů Zdroj: Reuters

Tržní kapitalizace americké společnosti Apple poprvé od loňského ledna znovu překonala hranici tří bilionů dolarů, navíc se mu jako první firmě podařilo nad touto metou udržet do závěru obchodního dne na burze. Investoři sázejí na to, že výrobce iPhonů bude schopen zvýšit tržby, přestože zkoumá nové trhy, jako je virtuální realita.

Akcie firmy si během pátečního obchodování v New Yorku připsaly 2,3 procenta a uzavřely na ceně 193,97 dolaru. Tržní kapitalizace firmy tak dosáhla 3,05 bilionu dolarů.

Apple překonal hranici tří bilionů dolarů během obchodování již 3. ledna 2022. Stal se první společností, které se to podařilo. Seanci však akcie Applu nakonec uzavřely těsně pod touto hranicí.

Nejnovější růst akcií Applu přichází v době oživení technologických společností díky sázkám na to, že centrální banka USA (Fed) by mohla zpomalit tempo zvyšování úrokových sazeb. Technologickým firmám pomáhá také zájem o umělou inteligenci (AI). Apple navíc podpořil také lepší prodej iPhonů ve druhém čtvrtletí, než se čekalo, a představení nových produktů v tomto měsíci, včetně náhlavní soupravy pro rozšířenou realitu Vision Pro.

„Investoři pozitivně hodnotí nárůst marží zaznamenaný v posledních několika letech, který je podpořen zvýšeným prodejem špičkových iPhonů a silným postavením ve službách,“ citují Financial Times analytičku Shannon Cross z banky Credit Suisse. 

V květnu ale zároveň Apple upozornil, že v tomto čtvrtletí jeho tržby klesnou o tři procenta.

V současnosti mají čtyři další americké společnosti tržní kapitalizaci vyšší než jeden bilion dolarů. Jsou to Alphabet, Microsoft, Amazon.com a Nvidia. Cena akcií společností Tesla a Meta Platforms se pak od začátku letošního roku více než zdvojnásobila a akcie výrobce čipů Nvidia stouply o téměř 180 procent.