Avast stáhl dolů celou pražskou burzu, horší pád zaznamenal jen Hongkong

Avast

Avast Zdroj: profimedia.cz

Avast
Avast
3
Fotogalerie

Razantní propad cen akcií antivirové společnosti Avast se nepříznivě promítl na celé pražské burze. Její propad v uplynulém týdnu patřil mezi největší na celém světě.

Skandál ohledně prodeje dat o uživatelích stáhl dolů nejen akcie antivirového kolosu Avast, ale i celou burzu. „Domácí index PX pod tíhou pádu akcií Avast zakončil týden na 1073 bodech, což představuje týdenní pokles o 6,2 procenta,“ uvádí Milan Vaníček, hlavní analytik J&T Banky. Pražská burza tak dosáhla nejhoršího výsledku ze všech světových burz s výjimkou Hongkongu.

Samotný Avast odepsal za týden 22 procent své hodnoty. Nicméně ztrácely i další tituly. „Výprodej byl vidět i na Komerční bance a ČEZ,“ dodává makléř Patria Finance Jakub Brukner.

Nicméně vzhledem k váze Avastu v celém indexu PX ve výši 14,42 procenta a jeho velkému pádu šla dolů celá pražská burza. Avast mána  index vyšší vliv než například Moneta Money Bank či Vienna Insurance Group. Největšími emisemi v indexu jsou bankovní skupina Erste a polostátní energetický kolos ČEZ.

Pražská burza je tak závislá na pár titulech, což společně s propadem objemu obchodů v posledních letech ukazuje na její křehkost. V minulém roce se uskutečnily podle dat pražské burzy v Praze obchody s akciemi v objemu 108,8 miliardy korun, přičemž před deseti lety byl tento objem 463,9 miliardy. „Pražská burza potřebuje víc IPO (primární emise akcií, pozn. red.) a zajímavých titulů,“ zdůrazňuje Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti Fichtner.