Avast po kritice nakládání s osobními daty ruší kontroverzní divizi. Akcie prudce padají

Avast

Avast Zdroj: profimedia.cz

Avast
Avast
Avast
Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš
Spoluzakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš
7
Fotogalerie

Výrobce antivirového programu Avast se rozhodl zavřít divizi Jumpshot, která je v centru kritiky kvůli ochraně osobních údajů. Krok se dotkne stovek pracovních míst, uvedl Reuters. Akcie firmy ztrácejí přes deset procent.

"Mrzí nás, že tento krok bude mít dopad na zaměstnance společnosti Jumpshot, velmi si vážíme jejich práce a přispění. Budeme se snažit udělat celý proces pro ně co nejsnazší," uvedl generální ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Jumpshot má hlavní sídlo v San Francisku a celkově na světě zaměstnává více než 200 zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny v Česku. "Všem zaměstnancům nabídneme atraktivní kompenzační balíčky a personální podporu, aby mohli rychle najít novou práci. Budeme se snažit převést zaměstnance do otevřených pozic společnosti Avast," řekla mluvčí Dominika Kalašová.

Výrobce antivirů firmu Jumpshot z větší části vlastní, 35procentní podíl ale před časem prodal firmě Ascential. Ta nyní uvedla, že podíl prodá zpět Avastu, který vrátí kupní cenu a zaplatí jí další výdaje.

Avast čelí kritice, že divizi Jumpshot předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu a že tato divize je následně prodává svým klientům. Avast prodej dat nepopírá, tvrdí ale, že jsou anonymizovaná a že třetím stranám nikdy neprodal data, podle kterých by šlo dohledat konkrétního člověka.

Pozornost k případu přitáhly zprávy amerických magazínů Vice a PCMag, které popsaly, jak Avast prodává data o vyhledávání stovek milionů svých klientů po celém světě globálním společnostem jako Google, Microsoft, Pepsi nebo Tripadvisor.

Společnost Jumpshot začala služby nabízet v roce 2015 s cílem "poskytovat marketérům trendové analýzy a statistiky týkající se nákupních zvyklostí, které jsou anonymní". Časopis PCMag ale začátkem tohoto týdne uvedl, že informace, které Avast prodává třetím stranám, je možné zpětně spojit s konkrétními osobami.

Akcie Avastu od pondělí na pražské burze odepsaly 27 procent hodnoty a teď se prodávají kolem 120 korun za kus. V posledním roce ale silně zpevnily, před rokem stály kolem 80 korun.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle objemu tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za americkou společností Symantec. V Česku Avast zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.