Bouře na trzích stály boháče miliardy dolarů

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Prudký propad burz připravil v říjnu investory o 3,3 bilionu dolarů. Mohutně prodávali akcie z obav ze zpomalení globální ekonomiky. Turbulence výrazně dopadla i na dolarové miliardáře a ukázala, jak jsou závislí na prudkých tržních výkyvech.

V řadě případů se jejich jmění snížilo o miliardy dolarů. Poraženým se stal podle CNBC šéf Continental Resources Harold Hamm. Akcie Continental Resources se během minulého týdne propadly o třetinu poté, co v září dosáhly rekordu. Hammův majetek se snížil o 3,5 miliardy dolarů na 16 miliard.

Vývoj akcií Continental Resources

Nedařilo se ani zakladateli čínského internetového kolosu Alibaba Jackovi Ma. Ten se stal během nedávného vstupu Alibaby na americkou burzu. Po říjnových propadech byl minulý týden o dvě miliardy chudší. Vstup Alibaby na burzu jako by označoval vrchol investiční horečky na amerických burzách.

Divokou jízdu zažívá rovněž zakladatel firmy GoPro Nick Woodman. Firma, která vyrábí kamery pro adrenalinové sporty, zvýšila v minulých měsících svou hodnotu trojnásobně, když akcie vyletěly na téměř sto dolarů. Woodmanovi se tam jeho jmění zvýšilo na 4,8 miliardy dolarů. V říjnu se však majetek zakladatele GoPro smrskl na zhruba tři miliardy dolarů.

Akcionáři Netflixu nasedli na horskou dráhu
Doslova akciový masakr zažívají investoři, které zlákaly akcie americké filmové půjčovny Netflix. Po výsledcích, které zůstaly za očekáváním trhů, se minulý čtvrtek akcie společnosti propadly o téměř dvaadvacet procent. Šéf firmy Reed Hastings tak ztratil status dolarového miliardáře. Jeho majetek se snížil z 1,2 miliardy dolarů těsně pod hranici jedné miliardy.
Je nutné podotknout, že Hastings je na turbulence zvyklý. V roce 2011 se totiž hodnota jeho podílu v Netflixu brutálně propadla o 75 procent na 217 milionů dolarů. Od té doby však firma zažila úspěšný restart a akcie letěly prudce nahoru.
Přes sto milionů dolarů kvůli pádu Netflixu ztratil i legendární investor Carl Icahn. Může však být v klidu, protože většinu akcií před časem prodal s obrovským profitem. Prodejem na konci minulého roku získal 800 milionů dolarů.

Vývoj akcií Netflixu