Britové zřejmě obnoví tištění peněz

libra

libra

Poté, co záznam z jednání bankovní rady Bank of England ve středu ukázal, že centrální bankéři zvažují pumpování dalších peněz do ostrovní ekonomiky, investoři zvýšili sázky na druhé kolo kvantitativního uvolňování (KU) ve Velké Británii. Pod vlivem nepříliš příznivého letošního vývoje britské ekonomiky se očekávané zvýšení sazeb z rekordních minim stále odsouvá.

Aktuální konsenzus trhu je červenec 2012, kdy by se prvně měla zvýšit základní úroková sazba, která je nyní půl procenta. Britská libra poslední dva dny oslabovala na páru s dolarem až pod psychologickou hranici 1,6 libry za dolar, výnosy všech britských vládních obligací, které mají reverzní vztah s cenou, naopak klesaly. Výnosy pětiletých britských dluhopisů klesly v jeden okamžik až na 1,88 procenta.
„Myslíme si, že další kolo kvantitativního uvolňování je pravděpodobnější, než si trhy myslí. Doporučujeme proto klientům spekulovat na další kvantitativní uvolňování,“ uvedl Andy Chaytor, analytik banky RBS.

Politika kvantitativního uvolňování spočívá podstatě v tom, že centrální banka „tiskne“ nové peníze a nakupuje britské dluhopisy a další aktiva s cílem stimulovat hospodářství. Před několika týdny se zdálo, že tomuto přístupu odzvonilo. Po sérii špatných zpráv v posledních týdnech však investoři museli přehodnotit svůj postoj.

Podle deníku Financial Times nejméně dva velké investiční fondy zvýšily své pozice na takzvaných KU obchodech. Jedním z oblíbených postupů, jak vydělat na možném druhém kole kvantitativního uvolňování, je nákup dvacetiletých dluhopisů. Očekává se, že Bank of England by nakupovala bondy s různou délkou splatnosti, ale nejvíce by z toho profitovaly dvacetileté bondy, u kterých je dlouhodobě méně kupců.

Fed očekává nižší růst

Americká centrální banka (Fed) snížila očekávání růstu letošního HDP Spojených států na 2,7 až 2,9 procenta. Dubnová prognóza počítala ještě s 3,1 až 3,3 procenta. Centrální banka tím přiznává, že růst ekonomiky je pomalejší, než očekávala. Na konci června zakončí Fed druhé kolo amerického kvantitativního uvolňování, které stálo 600 miliard dolarů. Další tištění dolarů se nečeká.