Buffett koupil další akcie Applu. Wal Martu už naopak nevěří

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta zvýšila svůj podíl v americkém výrobci elektroniky Apple o více než polovinu. Snížila naopak svůj podíl v největším světovém maloobchodním řetězci Wal Mart Stores. Společnost to uvedla ve sdělení americkým regulátorům.

Berkshire k poslednímu červnu držela 15,2 milionu akcií Applu v hodnotě 1,46 miliardy dolarů. Na jaře, kdy oznámila svůj vůbec první nákup tohoto titulu, držela 9,8 milionu akcií Applu. Její podíl ve výrobci telefonů iPhone tak ve druhém čtvrtletí vzrostl o 55 procent.

Sázku na Apple skupina zvyšovala i přesto, že jiní prominentní investoři jako George Soros či Carl Icahn své podíly v Applu snižovali, napsala agentura Reuters.

Investice do Applu je podle pozorovatelů pozoruhodná i vzhledem k tomu, že Buffett, který si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“, se investicím do technologických společností vždycky spíše vyhýbal. Za nejnovějším zvýšením podílu by však mohl stát jeden ze dvou dalších investičních manažerů Buffettovy skupiny.

Agentura Bloomberg přitom upozornila, že akcie Applu klesly ve druhém kvartálu o 12 procent. To se podle analytiků mohlo líbit investorům jako Buffett, kteří vyhledávají levnější nákupy.

Záznamy americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) rovněž ukázaly, že Berkshire Hathaway provedla ve druhém čtvrtletí i další změny v portfoliu. Zvýšila svůj podíl v energetické společnosti Phillips 66. Prodala naopak část akcií řetězce Wal Mart Stores, který má v portfoliu přes deset let. Po odprodeji zhruba 15 milionů akcií se podíl Berkshire v tomto řetězci snížil o 27 procent.

Akcie Applu v posledním roceGraphical visualization of market data.