Buffetta evropské banky nezajímají. Investoval do IBM

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Americký investor a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett v rozhovoru pro televizní stanici CNBC poodhalil, kam mířily peníze z jeho posledních rekordních investic. Za 10,7 miliardy dolarů (zhruba 201,5 miliardy korun) nakoupil akcie společnosti IBM. Naopak zpochybnil zájem o akcie evropských bank, na jejich nákup podle něj není v tuto chvíli vhodná příležitost.

S Warrenem Buffettem, který se letos rozhodl podpořit skomírající Bank of America a investoval do ní pět miliard dolarů, ještě předtím v roce 2008 pak pomohl z problémů bance Goldman Sachs, někteří spojovali naděje i v souvislosti s evropskými bankami. V rozhovoru pro CNBC ale pozici jejich potenciálního zachránce striktně odmítl.

Buffett teď nevidí pro nákup podílů v evropských finančních domech dobrý moment, protože si není jistý, jestli je Evropská unie ochotna zavést změny nezbytné k tomu, aby se Evropa dostala z krize. Přiznal také, že než by do evropských bank vložil nějaké peníze, musel by lépe pochopit jejich podnikání.

Legendární investor a majitel společnosti Berkshire Hathaway v rozhovoru také řekl, že to, co se teď v Evropě děje, vnímá zčásti jako útok spekulantů. Podrobnosti neuvedl. Věří ale, že evropská ekonomika bude za deset let v lepším stavu, než je teď, období mezi tím ale prý bude složité.

Buffett mění strategii. Vsadil na technologie

Buffett naopak překvapil svou dosud největší investicí v odvětví informačních technologií, jemuž se dosud zpravidla vyhýbal. Přiznal, že vsadil na IBM. Akcie firmy kupoval po částech, a to přes svou investiční společnost Berkshire Hathaway.

S nákupy začal už v březnu, vedení IBM ale o svém záměru předem neinformoval. Firma se to mohla dozvědět až z dnešního rozhovoru na CNBC. Buffett nashromáždil zhruba 64 milionů akcií, což mu dává v IBM podíl asi 5,5 procenta. Zařadí se tak vedle největších investorů v IBM, což je třeba finanční ústav State Street Global Advisors.

K americké ekonomice Buffett řekl, že její stav se zlepší, až bude lepší situace na tamním realitním trhu. Ten se z krize stále nevzpamatoval, ceny realit buď stagnují, nebo klesají. Prodej se v některých oblastech zvyšuje, hodně k tomu ale přispívají nízké úrokové sazby. Analytici v tomto vývoji nevidí nic zvláštního, realitní trh se spolu s trhem práce z hospodářských krizí totiž zpravidla zotavuje jako poslední.