Ceny ropy dosáhly dna, říká šéf OPEC a varuje před škrtáním investic

Těžba ropy (ilustrační foto)

Těžba ropy (ilustrační foto) Zdroj: Gill M L via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Velmi brzy by mohly zamířit vzhůru světové ceny ropy poté, co již možná dosáhly dna, řekl generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Abdalláh Badrí. Varoval zároveň před omezováním investic do těžby, což by podle něj mohlo v budoucnu vést ke zdražení ropy až na 200 dolarů za barel.

„Nyní se ceny pohybují kolem 45 až 55 dolarů. Domnívám se, že možná dosáhly dna a že velmi brzy uvidíme určité oživení,“ poznamenal Badrí.

Ceny ropy se od loňského června kvůli převisu nabídky nad poptávkou snížily o více než polovinu. OPEC se loni v listopadu nicméně rozhodl, že nebude na pokles cen reagovat omezováním produkce.

Badrí upozornil, že snížení těžby v rámci kartelu OPEC by patrně způsobilo nárůst volných kapacit, pokles investic, a v důsledku toho pak růst cen. „Předpokládejme, že snížíme těžbu a budeme mít nadbytečné kapacity. Pokud mají producenti nadbytečné kapacity, neinvestují,“ podotkl Badrí.

Chybějící investice by mohly podle Badrího během tří až čtyř let způsobit nedostatek ropy a výrazný růst cen. „Můžeme se dostat na 200 dolarů, pokud nedostatečné investice povedou ke skutečnému nedostatku na straně dodávek,“ řekl šéf OPEC.

K omezování investic v důsledku nízkých cen již přikročily například ropné společnosti Total, BP či ConocoPhillips. Šéf italské energetické společnosti Eni Claudio Descalzi již minulý týden varoval, že ropa by v budoucnosti kvůli nedostatečným investicím do těžby mohla zdražit až na 200 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy Brent