Česko je už na přijetí eura ekonomicky připraveno, tvrdí eurokomisař

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Česká republika je v současnosti z ekonomického hlediska připravena přijmout euro. Vstup do eurozóny je tak nyní hlavně otázkou politického rozhodnutí a vůle, uvedl místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Evropská komise podle něj vítá to, že přijetí eura je pro vládu strategickým cílem.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) už několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví. Euro je tak nyní technicky možné přijmout podle odborníků i politiků nejdříve v roce 2020.

Vláda navíc v prosinci schválila pravidelnou zprávu ministerstva financí a České národní banky vyhodnocující plnění kritérií pro přijetí eura. V dokumentu obě instituce opět doporučily prozatím nestanovovat cílové datum vstupu země do eurozóny. V ČR se delší dobu vedou debaty o přijetí eura a podle posledních průzkumů spíše převažují odpůrci jednotné evropské měny.

Dombrovskis dále uvedl, že česká ekonomika si vede dobře a její růst bude letos v rámci EU zhruba průměrný. Pro celou EU Evropská komise podle listopadové prognózy očekává růst o dvě procenta a pro ČR o 2,2 procenta. „Celkově je náš výhled pozitivní. U rozpočtové politiky vidíme zlepšování situace,“ řekl.

Pro další zlepšení fungování ekonomiky Evropská komise podle eurokomisaře doporučuje zajistit dlouhodobou udržitelnost sociálního a zdravotního systému.

Také doporučuje podnikat další kroky ve zlepšování výběru daní a ještě více zlepšit fungování trhu práce. „Trh práce dobře funguje, ale je tam jeden element - účast žen na pracovním trhu a s tím spojená dostupnost mateřských školek s cílem zjednodušit ženám návrat na trh práce,“ uvedl.