Čínský akciový trh letos nejspíš překoná Wall Street. Pomohla vládní podpora

Čínské akcie, ilustrační foto

Čínské akcie, ilustrační foto Zdroj: CTK

Čínské akcie
Čínské akcie, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Tempo růstu čínského akciového trhu by letos mohl překonat Wall Street, píše agentura Reuters. Čínský index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, v závěru letošního obchodování přidal 36,1 procenta a uzavřel na osmiměsíčním maximu 4096,58 bodu. Letošní zisky amerických indexů se zatím pohybují pod třiceti procenty.

Index šanghajské burzy SSE Composite letos stoupl o 22,3 procenta na 3050,12 bodu. Americký širší index S&P 500 zatím vzrostl o 28,5 procenta a Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, přidal před posledním dnem obchodování 22,01 procenta.

Investoři podle agentury Reuters setřásli obavy z hospodářských dopadů americko-čínské obchodní války a nakupovali akcie čínských spotřebitelských společností a technologických firem. Povzbuzují je také pekingské pobídky a reformy kapitálového trhu.

Výkonnost jednotlivých ekonomických odvětví se ale výrazně lišila. Zatímco technologické akcie letos přidaly díky vládní podpoře 60 procent a akcie výrobců spotřebního zboží dokonce 80 procent, za vývojem širšího trhu zaostaly akcie cyklických odvětví, jako na příklad energetiky.

„Na konci roku 2018 se investoři akcií zbavovali ze strachu z nevídané obchodní války. Dnes jsou klidnější, protože znají všechny karty, které Washington má, a jsou si jistější protiopatřeními čínské vlády,“ řekl agentuře Reuters analytik Wu Kchan ze společnosti Shanghai Shanshan Finance. Dodal ale, že ve spotřebitelském odvětví a v odvětví technologií už jsou patrné známky přehřátí.

V roce 2018, kdy americký prezident Donald Trump formálně s Čínou zahájil celní válku, se čínské akcie propadly o 25 procent. To bylo vůbec nejvíce z hlavních světových trhů.

V prvním čtvrtletí roku 2019 ale přidal CSI300 28,6 procenta, protože se zdálo, že se obě strany dohodnou. V květnu, kdy se americko-čínské rozhovory ocitly na mrtvém bodě, se akcie pohybovaly nahoru a dolů podle zpráv, které přicházely. V prosinci poté, co Washington a Peking uzavřely prozatímní obchodní dohodu, zamířily opět vzhůru a přidaly více než šest procent.