Čínský konglomerát Tencent zažil rekordní pád. Firmu trápí obchodní válka i tržby herní divize

Tencent Music Entertainment Group

Tencent Music Entertainment Group Zdroj: profimedia.cz

Pokles hodnoty akcií technologických gigantů má další oběť. Po jednorázových propadech sociálních sítí Facebook a Twitter se zraky investorů upřely na čínský gigant Tencent. Jeho akcie v průběhu pondělního obchodování na hongkongské burze pokračovaly v poklesu, jejich hodnota se tak od lednového maxima snížila o čtvrtinu na 355 hongkongských dolarů, asi 986 korun.

Z hlediska celkové tržní kapitalizace to pro Tencent znamená rekordní pokles za roční období na akciových trzích vůbec. Hodnota firmy se za půl roku propadla o 143 miliard amerických dolarů. Překonal tak Facebook, který s meziročním poklesem o 136 miliard dolarů doposud statistiky vedl.

Akcie Tencentu se dle analytiků sice částečně svezly na poklesu ostatních technologických gigantů, oproti západní konkurenci však čínský koncern čelí i dalším problémům. „Současný pokles v čínském internetovém prostoru je částečně důsledkem makroekonomické situace,“ vysvětlil pro Financial Times analytik společnosti Bernstein Research David Dai. Akcie Tencentu reagují rovněž na probíhající čínsko-americkou obchodní válku i pokles hodnoty jüanu. Akcie Tencentu za poslední rokAkcie Tencentu za poslední rok|Yahoo

To přitom ovlivnilo také čínskou jedničku v internetovém prodeji, Alibabu. Její akcie rovněž hlásí pokles, když si ve srovnání s polovinou června odepsaly dvanáct procent. Tencent, do jehož portfolia patří například společnosti pro internetové platby nebo sdílení hudby, zatím neoznámil hospodářské výsledky, dle analýzy agentury Bloomberg by však měl růst ve druhém čtvrtletí jen mírně přesáhnout pět procent, což znamená nejnižší tempo od roku 2012.

Jedním z hlavních důvodů pro zhoršení výhledu jsou také výsledky herní divize, jejíž tržby meziročně rostly jen o dvě procenta. Tencent Games je přitom od března největším vydavatelem počítačových her na světě, podíl vlastní například v Riot Games, Activision Blizzard nebo Epic Games.