Dolar už je za 26 korun, poprvé od roku 2004

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Kurz eura obnovil po čtvrtečním oživení pokles na nová dvanáctiletá minima k dolaru. Americkou měnu nadále ženou vzhůru přípravy investorů na zvyšování úroků ve Spojených státech. Trh přitom nechal takřka bez povšimnutí nepříznivé údaje z americké ekonomiky, které by dolar jinak oslabily. Euro ale srážejí i kroky Evropské centrální banky (ECB).

Euro odpoledne ztrácelo asi 1,4 procenta a dostalo se na nové minimum 1,0481 USD, než se ustálilo kolem 1,05 USD. Dolarový index, který sleduje pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, naopak asi 0,7 procenta přidával a završuje čtvrtý týden vzestupu po sobě.

Dolar začal odpoledne náhle zpevňovat. Analytici v tom vidí přípravu pozic na nadcházející zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Příští týden by totiž Fed mohl naznačit, že začne v dohledné době zvyšovat úrokové sazby, řekli analytici agentuře Reuters.

Dnešní statistika ukázala, že výrobní ceny v USA v únoru klesly o 0,6 procenta. Normálně by to dolar oslabilo, protože pokles cen by mohl Fed od přitvrzování měnové politiky odradit. Americkou měnu neoslabila ani zpráva o poklesu předběžného březnového indexu spotřebitelské důvěry, který zpracovává Michiganská univerzita.

Euro klesá od loňského roku pod tlakem uvolňování měnové politiky v eurozóně. Jeho propad se zrychlil tento týden, když ECB zahájila program nákupů státních dluhopisů.

Analytici již dříve tento týden oslabování koruny k dolaru daly do souvislosti s oslabováním eura k americké měně. Euro doplácí podle odborníků na spuštění takzvaného kvantitativního uvolňování ze strany Evropské centrální banky (ECB). Nákupy státních a dalších dluhopisů v rámci uvolňování měnové politiky by mohly chránit země eurozóny před nákazou nové řecké krize, řekl ve středu šéf ECB Mario Draghi. ECB zahájila tyto nákupy počátkem tohoto týdne, a výnosy dluhopisů většiny zemí eura kvůli tomu od pondělka klesají.