Elon Musk sestřelil svým tweetem akcie Tesly. Jsou drahé, napsal

Setkání Elona Muska a Jacka Ma

Setkání Elona Muska a Jacka Ma Zdroj: Reuters

Tesla Cybertruck
První elektromobily Tesla, které byly vyrobeny v Číně
Tesla Cybertruck
Tesla Model X
5
Fotogalerie

Akcie automobilky Tesla klesly o 10,3 procenta. Mohl za to tweet generálního ředitele Elona Muska, ve kterém uvedl, že cena akcií společnosti je příliš vysoká.

Zpráva na twitteru je jednou z několika neobvyklých zpráv na Muskově účtu, včetně zpráv citujících americkou hymnu a či oznámení, že prodá téměř veškerý svůj fyzický majetek. To vyvolává otázky, zda Muskův účet nebyl napaden.

"Cena akcií Tesly je podle mého názoru příliš vysoká," píše se na Muskově účtu na twitteru. Agentura Reuters nebyla schopná ověřit, zda Musk zprávu poslal. Tesla na dotaz, zda Muskův účet nebyl napaden, nereagovala a Twitter se odmítl vyjádřit. List The Wall Street Journal uvedl, že Musk mu na dotaz, zda si dělá legraci nebo zda byl jeho tweet před zveřejněním překontrolován, odpověděl v e-mailu pouze slovem "Ne".

Před rokem Musk urovnal spor s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) týkající se jeho používání twitteru. V rámci urovnání souhlasil s tím, že bude předkládat ke kontrole svá veřejná prohlášení o financích Tesly a dalších tématech před jejich zveřejněním firemním právníkům.

Akcie Tesly v posledních týdnech prudce rostly. Od středy, kdy firma oznámila neočekávaný čtvrtletní zisk, přestože její výrobu přerušila pandemie nemoci covid-19, však akcie klesají. Včetně dnešního poklesu ale stejně proti 1. květnu 2019 stouply o více než 40 procent.

O miliardáři Muskovi je známé, že rád zveřejňuje provokativní a senzační tweety, včetně oznámení svého nyní odloženého plánu o přechodu firmy do soukromých rukou a nedávné kritiky omezení pohybu zavedeného vládou. Kritikou těchto nařízení by mohly být i dnes zveřejněné citace americké hymny. Díky svému postoji má na twitteru více než 33 milionů sledujících, což je považováno za marketingový přínos pro Teslu.

Nedávné oživení akcií Tesly posunulo Muska k blízkosti vyplacení odměny více než 700 milionů USD (17,3 miliardy Kč). Průměrná tržní kapitalizace Tesly za šest měsíců je téměř 100 miliard dolarů, což je cíl, který když se podaří dosáhnout, získá Musk opci na koupi 1,69 milionu akcií.