Emisní cena akcií ohodnotila Uber na 82 miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Živě.cz

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies stanovil emisní cenu svých akcií na 45 dolarů, tedy ve spodní části cílového rozpětí 44 až 50 dolarů. Stanovená emisní cena ohodnocuje celý podnik na 82,4 miliardy dolarů (zhruba 1,9 bilionu korun). Primární veřejná nabídka Uberu je tak největší od roku 2014, kdy své akcie uvedl na burzu čínský internetový prodejce Alibaba, píše agentura AP. Hodnota Uberu stanovená emisní cenou akcií nicméně výrazně zaostává za dřívějšími odhady, které podnik oceňovaly až na 120 miliard dolarů.

Uber v rámci IPO nabídl investorům 180 milionů akcií, jejichž prodej mu vynesl 8,1 miliardy dolarů (téměř 186 miliard korun). S akciemi podniku se dnes začne obchodovat na newyorské burze NYSE. Podle agentury Reuters firma doufá, že se díky opatrnému přístupu ke stanovení emisní ceny vyhne propadu akcií, který při březnovém vstupu na burzu zažila konkurenční společnost Lyft.

Někteří odborníci přesto považují stanovenou emisní cenu akcií Uberu za příliš vysokou. Podnikatel v technologickém sektoru Brian Hamilton například upozorňuje, že Uberu se sice daří zvyšovat tržby, ale stále zůstává silně ztrátový.

Společnost Uber od svého vzniku podle agentury AP prodělala kolem devíti miliard dolarů (přes 200 miliard korun). Navíc připouští, že může trvat ještě řadu let, než se stane ziskovým podnikem.

Uber podobně jako další alternativní taxislužby čelí v řadě zemí regulačním a právním překážkám. Na problémy firma narazila rovněž v České republice, kde se stala terčem stížností a protestů ze strany provozovatelů tradičních taxislužeb.