Euro je nejníže za 11 měsíců, investoři se bojí o evropské ratingy

Euro

Euro

Euro dnes poprvé od ledna letošního roku kleslo pod 1,30 dolaru. Podle agentury Reuters tak investoři reagují na spekulace, že dalším členům eurozóny hrozí brzké snižování ratingů kvůli táhnoucím se jednáním o řešení dluhové krize.

Společná evropská měna se dnes ráno propadla až na 1,2974 dolaru. Níže byla ve dnech okolo 7. ledna, kdy klesla až na 1,2904 dolaru. Na začátku května se euro naopak vyšplhalo až na 1,483 dolarů.

Investoři se měny zbavují navzdory tomu, že Itálie a Německo dokázaly najít kupce pro své nové emise dluhopisů. Náklady na pětileté italské dluhopisy totiž jsou nyní při Řím nejvyšší od vzniku eurozóny.

Obavy panují také kvůli možnému hromadnému snižování ratingů zemí eurozóny, což by prohloubilo její krizi. Poslední summit EU totiž nepřinesl žádné okamžité řešení. Podle Reuters investoři předpovídají především zhoršení úvěrového hodnocení pro Francii, které by mohlo přijít každým dnem.

Vůči euru posílily i další měny. Společná měna spadla na devítiměsíční minimum 83,89 pence vůči libře. Oproti jenu je nejslabší od začátku října.

Kurz eura k dolaru během posledního roku:

Kurz eura k dolaru během posledního rokuKurz eura k dolaru během posledního roku | E15