Euro je vůči dolaru nejníže za 4,5 roku, Draghi tlačí na další pokles

Mario Draghi

Mario Draghi Zdroj: ctk

Euro se vůči americkému dolaru propadlo na nejnižší úroveň za čtyři a půl roku. Výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho totiž podpořily očekávání, že banka v brzké době zahájí nákupy vládních dluhopisů, tedy takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky. Vůči dolaru oslabuje i české koruna.

Jednotná evropská měna dnes sestoupila až na 1,2035 USD, což bylo nejníže od června 2010. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,2045 USD. Oproti předchozímu závěru tak euro vykazovala pokles asi o půl procenta.

„To znamená, že se dnešní kotace české koruny dotkly hranice USD/CZK 23,0. Takto slabá byla koruna proti dolaru naposledy na začátku roku 2009 tedy přesně před šesti lety,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Draghi německému ekonomickému listu Handelsblatt řekl, že riziko, že ECB nesplní svůj úkol zajistit měnovou stabilitu, je nyní větší než před šesti měsíci. „Finanční trh si to vyložil jako vyšší šanci na rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů ze strany ECB,“ vysvětlil Brožka.

Kurz eura k dolaru

Pád evropské měny může letos podle ekonomů pokračovat. „Euro by se mohlo propadnout pod 1,20 USD, protože je zde riziko, že čísla o inflaci v eurozóně budou příští týden velmi nízká,“ řekl analytik Niels Christensen ze společnosti Nordea. „To by ještě zvýšilo tlak na ECB, aby na svém lednovém zasedání uskutečnila nové kroky,“ dodal.

Ekonomové odhadují, že spotřebitelské ceny v eurozóně v prosinci meziročně klesly o 0,1 procenta po listopadovém nárůstu o 0,3 procenta. ECB by se tak ještě více vzdálila od svého dvouprocentního inflačního cíle.