Euro je vůči dolaru nejslabší za devět let, čeká se další pokles

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Images Money, Flickr.com (CC BY 2.0)

Euro se vůči dolaru propadlo na nové devítileté minimum pod 1,18 dolaru. Investoři čím dál více sázejí na to, že Evropská centrální banka (ECB) v brzké době přikročí k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky, tedy k rozsáhlým nákupům státních dluhopisů.

Jednotná evropská měna sestoupila až na 1,1792 USD. Dostala se tak na nejnižší úroveň od prosince 2005. K poklesu eura přispívá rovněž politická nejistota spojená s blížícími se předčasnými parlamentními volbami v Řecku. „Dolar má prostor k dalšímu posilování. Pořád platí, že evropská ekonomika je slabší než ta americká,“ uvedla další důvod hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Statistický úřad Eurostat ve středu oznámil, že spotřebitelské ceny v eurozóně v prosinci meziročně klesly o 0,2 procenta. Eurozóna se tak poprvé od roku 2009 dostala do deflace, což podpořilo očekávání, že ECB na svém zasedání 22. ledna ohlásí nákupy státních dluhopisů.

Vyhlídky na nová stimulační opatření ECB podpořila rovněž zpráva o listopadovém poklesu průmyslových zakázek v Německu.

Kurz eura k dolaru

„Očekávání, že ECB zahájí kvantitativní uvolňování měnové politiky roste. Někteří lidé říkají, že euro by mohlo klesnout na zhruba 1,15 USD,“ uvedl analytik Kjosuke Suzuki ze společnosti Société Générale. Podle Horské bude euro dále oslabovat a na konci letošního roku by mohlo klesnout až na 1,10 USD.

Parita americké a evropské měny ale podle ekonomky Raiffeisenbank nehrozí. Ani americká centrální banka Fed totiž podle ní nestojí o příliš silný dolar a mohla oddálit rozhodnutí o zvýšení úrokových sazeb.

Jan Vejmělek: Dolar jede na vítězné vlně