Euro je vůči dolaru nejslabší za dva roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Společná evropská měna klesla na své dvouleté minimum vůči dolaru. Trhy tak reagovaly na výsledek včerejšího jednání americké centrální banky Fed, podle níž se v nejbližších měsících nechystá žádná státní podpora ekonomiky Spojených států.

Euro podpořené obavami o vývoj v eurozóně se propadlo na 1,21725 dolaru, tedy nejméně od 30. června 2010. „Každá centrální banka kromě Fedu uvolňuje svou měnovou politiku a dokud se tak nestane, bude dolar silný,“ vysvětli agentuře Reuters měnový stratég Deutsche Bank Georgie Saravelos.

Podle něj je pravděpodobné, že euro bude oslabovat i nadále. Trh totiž podle něj ještě nezareagoval na rozhodnutí Evropské centrální banky snížit na nulu depozitní sazbu. Podle ní se zhodnocují jednodenní vklady komerčních bank u ECB.

Je tak pravděpodobné, že banky budou přebytečnou hotovost investovat do rizikovějších měn slibujících nějaký výnos. už započal. Zatímco v úterý si banky u ECB uložily 800 miliard eur, o den později to bylo už jen 325 miliard.

Vývoj kurzu eura k dolaru v posledních dvou letech:Vývoj kurzu eura k dolaru v posledních dvou letechVývoj kurzu eura k dolaru v posledních dvou letech | E15

Od začátku toho roku euro vůči dolaru ztratilo 5,7 procenta. Pokračuje také propad evropské měny vůči japonskému jenu. Dnes klesla o 0,8 procenta na 96,77 jenu a vůči této měně se dostala na pětitýdenní minimum.